Nemačka vlada obećala je pomoć od miliona evra za ukrajinske ali i ruske i beloruske medije i novinare u egzilu, koji su bili prinuđeni da napuste svoje zemlje posla napada Rusije na Ukrajinu.

Stotine novinara moralo je da napusti Rusiju zbog represije nad slobodnim medijima, dok su Ukrajinu napustili brojni novinari čije je gradove napala ruska vojska.

"Propagandom i dezinformacijama (ruski predsednik Vladimir) Putin i njegovi saučesnici pokušavaju da sakriju tragove svoje zločinačke agresije, i da svim sredstvima spreče slobodno i nezavisno izveštavanje o tome", saopštila je nemačka državna ministarka za kulturu i medije Klaudija Rot.  

Rot je navela da je od vitalnog značaja da ljudi u Rusiji i Belorusiji saznaju istinu o zverstvima, tako što će i dalje moći da čuju glas izbeglih novinara i medija.  

"Vlada će zato podržati izbegle medijske radnike i time osnažuje one koji su poštujući novinarsku etiku i često rizikujući sopstveni život nezavisno izveštavali, koji su se zalagali za slobodu štampe i mišljenja i tako branili i kulturu i demokratiju u sopstvenoj zemlji", dodala je Rot.

Fond JX, koji je zajednička inicijativa Reportera bez granica i nemačkih fondacija Šepflin i Rudolf Augštajn, dodeliće 800.000 evra. Uz to će Evropski centar za slobodu štampe i medija u Lajpcigu, od ministarstva kulture dobiti 200.000 evra za svoj program stipendiranja novinara koji su prinuđeni da privremeno borave u nekoj zemlji.    

Jedan od veoma važnih kriterijuma za dodelu tog novca biće nezavisnost nekog medija ili novinara od države. Klaudija Rot je rekla da očekuje postepeno povećanje fonda za pomoć novinarima u egzilu.

Fond JX u ovom trenutku je okrenut prema novinarima i medijima iz Ukrajine, Rusije i Belorusije, ali u načelu pruža podršku svim novinarima koji su bili prinuđeni da beže iz svoje zemlje, na primer novinarima iz Avganistana.

Zahvaljujući programu Evropskog centra za slobodu štampe i medija novinari mogu pola godine da dobijaju radne stipendije, a od sada dobijenih 200.000 najmanje polovina će biti utrošena na novinare koji žive u egzilu zbog rata u Ukrajini.

Ujedno, pomoć nemačke vlade treba ruskim novinarima da olakša i ulazak u Nemačku. Nemačka trenutno izdaje samo šengenske vize, koje omogućavaju boravak do tri meseca, zbog čega Rusi koji napuštaju zemlju uglavnom beže u neku od članica bivšeg SSSR-a.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay