Evropska unija postigla je ključni sporazum čiji je cilj kontrola govora mržnje, dezinformacija i drugih štetnih sadržaja na internetu i koji treba da primora velike tehnološke kompanije na veću samokontrolu, korisnicima olakša ukazivanje na probleme i osnaži regulatore da kazne nepoštovanje zakona visokim kaznama.

Zvaničnici EU postigli su načelni sporazum 23. aprila rano ujutro oko poslednjih detalja Zakona o digitalnim uslugama (Digital Services Act - DSA) kojim će izmeniti onlajn pravila u 27 zemalja članica i učvrstiti reputaciju Evrope kao vodećeg lidera u obuzdavanju moći društvenih mreža i drugih digitalnih platformi kao što su Fejsbuk, Gugl i Amazon.

"Sa ovim zakonom dolazi kraj vremenima kada su se velike onlajn platforme ponašale kao da su 'suviše velike da ih bude briga'", rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager dodala je da se sa tim sporazumom osigurava da platforme odgovaraju za rizike koje njihove usluge mogu da predstavljaju za društvo i građane.

Ovo je treći značajan zakon EU usmeren ka tehnološkoj industriji, za razliku od SAD gde su lobisti koji predstavljaju interese silicijumske doline u velikoj meri uspeli da neutrališu zakonodavce.

Novi propisi EU čiji je cilj zaštita korisnika interneta i njihovih "osnovnih prava na internetu" bi trebalo da dovedu do toga da tehnološke kompanije više odgovaraju za sadržaj koji stvaraju njihovi korisnici, uvećan algoritmima njihovih platformi.

Breton je rekao da će biti predviđeno mnoštvo kazni koje će biti podrška zakonima EU.

Zakon dozvoljava Evropskoj komisiji da nadzire vrlo velike platforme i daje joj mogućnost da uvede efikasne i odvraćajuće sankcije u vrednosti do šest odsto globalnog obrta kompanije, ili čak da zabrani aktivnost unutar jedinstvenog tržišta EU ukoliko neka kompanija ponovi ozbiljne prekršaje, rekao je Breton.

Načelni sporazum postigli su Parlament EU i zemlje članice. Te institucije treba zvanično da ga odobre, ali to ne bi trebalo da predstavlja politički problem.

Izvor: Beta/AP

Foto: Beta/AP