Liberalno orijentisana nezavisna ruska TV stanica Dožd (Kiša) nastavila je emitovanje programa iz inostranstva nakon što je morala da zatvori studio u Moskvi posle ruske invazije Ukrajine.

Dožd, prikazan u filmu "Tango sa Putinom" 2021, posetio je i pohvalio 2011. tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev. Tada je ta stanica bila samo godinu dana stara i uglavnom apolitična.

Međutim, kao i svi nezavisni ruski mediji, od kako se Vladimir Putin vratio na funkciju predsednika 2012. i Dožd je nemilosrdno uznemiravan.

TV Dožd je 18. jula saopštio da je dobio dozvolu za emitovanje u EU i da će raditi iz studija u Letoniji, Francuskoj i Holandiji, kao i Gruziji, gde su prešli mnogi Rusi koji ne podržavaju invaziju Ukrajine.

Takođe će se emitovati na JuTjubu koji u Rusiji nije cenzurisan i verovatno će to biti jedini način na koji će većina ljudi u Rusiji moći da ga vidi.

"Zbog represvnih zakona i vojne cenzure u Rusiji, primorani smo da napustimo naše domove. Sada nastavljamo iz inostranstva", navodi se u saopštenju TV Dožd.

Kako je Rusija postajala sve autoritativnija, posebno posle gušenja protesta zbog ishoda izbora 2012, TV stanica koja je sebe nazvala Optimistički kanal shvatila je da više ne može da ignoriše politiku.

Stanica je 2014. izbačena sa mreže za emitovanje nakon što je sprovela istraživanje u kome su ispitanici odgovarali na pitanje da li je ŠSR trebalo da 1941. prepusti Lenjingrad Hitleru umesto da se 900 dana odupire nacističkoj opsadi. To je shvaćeno kao subverzija ideala ratnog otpora i potvrđivanja ruskih vrednosti koje Putin voli da evocira.

Dožd je 2021. izbačen sa konferencija za štampu Kremlja i označen kao "strani agent". To mu je, pored ostalog, nametnulo niz administrativnih obaveza.

Ruska služba za nadzor komunikacija 1. marta je saopštila da je blokirala Dožd optužujući tu stanicu za "namerno" širenje "lažnih informacija o akcijama ruske vojske" u Ukrajini. Sledećeg dana Dožd je objavio da je njegov tim napustio Rusiju.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Sutterstock.com