Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je 29. jula da bi odluka o petoj nacionalnoj frekvenciji za televizije mogla da bude doneta do kraja jeseni, nakon što su ranije danas televizije Prva, Pink, Hepi i B92 ponovo dobile te dozvole.

Zekićeva je novinarima u prostorijama REM rekla da bi konkurs za petu frekvenciju trebalo da bude raspisan "za nekoliko dana", ali da zaposlenima u REM sledi godišnji odmor.

Ona je objasnila da će konkurs biti raspisan zbog velikog interesovanja i naglasila da je to potpuno novi konkurs i da na njega mogu da se prijave i televizije koje nisu učestvovale na prvom konkursu.

Komentarišući odluku da televizije Prva, Pink, Hepi i B92 ponovo dobiju frekvencije, Zekić je naglasila da je odluka doneta profesionalno i da su u razmatranje uzeti stavovi struke, javnosti i svih drugih.

"Obrazloženje je vrlo ozbiljno, ubrzaćemo se koliko god možemo (da ga objavimo)", rekla je Zekićeva i objasnila da su obrazloženja za dodelu nacionalnih frekvencija na "više od 100 strana".

Odgovarajući na pitanje da li su moguće žalbe na odluku REM o dodeli frekvencija, ona je naglasila da jesu, ali da sud ne može da je poništi, već samo da je vrati na ponovno odlučivanje.

Olivera Zekić je objasnila i da će evaluacija elaborata koje su predale televizije koje su dobile frekvenciju biti vršena za godinu dana i istakla da je na televizijama da poštuju te elaborate.

Na pitanje šta će biti ukoliko ih ne budu poštovale, Zekić je kazala "otom-potom".

Zekićeva je kazala i da je atmosfera na sednici bila "fenomenalna" i dodala da "nije bilo neslaganja, jer su stvarno postali tim".

Savet REM je danas ponovo dodelio nacionalne frekvencije televizijama Prva, Pink, Hepi i B92, koje su ih imale i ranije i najavio konkurs za dodelu nove frekvencije.

Na konkursu je učestvovalo 14 televizija, a pored Pinka, Hepija, Prve i B92 prijave su podnele i televizije N1, Nova S, Vesti, BK, Una, Kopernikus, TV2, TV K1, TV Tanjug i Kurir TV.

Zekić je pre početka sednice rekla novinarima da će odbiti zahtev Televizije Kurir za izuzeće članice Saveta REM Judite Popović sa te sednice i donošenja odluke.

Igor Božić: Odluka REM je jasna politička poruka

Odluka REM da dodeli nacionalne frekvencije televizijama Pink, Hepi, Prvoj i B92 je jasna politička poruka, izjavio je programski direktor televizije N1 Igor Božić.

"Iako je predsednica REM (Olivera Zekić) molila da ne pričamo da su to političke poruke, jasna je politička poruka – ništa se ne menja u Srbiji niti iko ima nameru da nešto promeni u smislu obaveštavanja javnosti", rekao je Božić.

On je kazao da tu poruku možemo protumačiti tako da su su vlasnici televizija koji su dobili nacionalne frekvencije obećali da će nastaviti da rade kao i do sada, i da je time "izvesna budućnost za ljude koji vladaju ovom zemljom".

Govoreći o tome što prethodni rad televizija nije uziman u obzir prilikom ocenjivanja, Božić podseća da su mnogi pravnici tvrdili da je to protivno zakonu.

Dodao je da REM ima diskreciono pravo da odlučuje kako hoće ako ima većinu, ali je ocenio da to telo nije samostalno u ovoj vrsti odlučivnaja.

Božić je rekao da "jedva čeka" da vidi obrazloženje odluke o dodeli za nekoliko dana, kako je najavila predsednica Saveta REM Olivera Zekić, i pozvao javnost da se uputi u to kakve su elaborate podnele televizije.

Na pitanje o konkursu za petu frekvenciju, čije je raspisivanje najavljeno, direktor TV N1 je rekao da "nije postojalo logično obrazloženje" zašto taj konkurs već nije bio raspisan.

"Pretpostavljam da ćemo uraditi opet istu proceduru“, rekao je Božić za N1.

Izvor: Beta

Foto: Beta