Francuski parlament usvojio je zakon po kome sva istraživanja nafte i gasa moraju da se okončaju do 2040, što je prvi put da neka zemlja preduzima takav korak. Zakonom se zabranjuje produžavanje postojećih koncesija za istraživanja gasa i nafte posle tog roka a dozvole za nova istraživanja prestaće da se izdaju već sada.

 

Odluka Francuske je više simbolička, pošto ta zemlja proizvodi samo šest miliona barela ugljovodonika godišnje, odnosno oko 1% njene potrošnje. Francuska će nastaviti da uvozi i rafiniše naftu.

 

Predsednik Emanuel Makron želi da Francuska ima vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promena. On je posle nedavnog samita "Jedna planeta" o klimatskim promenama u Parizu rekao da nije učinjeno dovoljno u borbi protiv globalnog otopljavanja.

 

Makronov cilj bio je da "udahne novi život" međunarodnom sporazumu o klimi, koji je pre dve godine potpisalo gotovo 200 zemalja, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz sporazuma.

 

Poslanici iz Makronove partije Republika u pokretu, zatim iz više ostalih partija centra, kao i oni sa levice, glasali su 19. decembra za novi zakon dok je ultra-leva stranka Nepokorena Francuska bila uzdržana. Protiv je bila većina poslanika kozervativnih Republikanaca.

 

Inače, Francuska planira i da od 2040. zabrani prodaju vozila na benzin i dizel.

 

Reaktori ostaju

 

Makron je 17. decembra rekao da Francuska neće slediti primer Nemačke i postepeno izbaciti iz upotrebe nuklearne elektrane jer je njen prioritet da smanji emisiju ugljenika i zatvori prljavu proizvodnju energije iz uglja.

 

"Ja uopšte ne idealizujem nuklearnu energiju. Ali mislim da treba da bijemo svoju bitku. Moj prioritet u Francuskoj, Evropi i svetu je emisija CO2 i (globalno) otopljavanje" rekao je Makron u intervjuu za TV Frans 2.

 

Obnovljiva energija predstavlja samo mali deo francuske proizvodnje struje kojom sa 75% dominira nuklearna energija.

 

"Nuklearna energija nije loša po emisiju ugljenika, čak je, uz obnovljive izvore, najbolja za proizvodnju struje bez emisije ugljenika", kazao je francuski predsednik.

 

Makron, koji želi da očuva odlične odnose sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nije pokazao entuzijazam oko odluke kancelarke da postepeno zatvori nuklearne elektrane.

 

"Šta će Nemci da rade kada zatvore sve reaktore? Oni su razvili mnogo obnovljive enrgije ali i na veliko  ponovo otvaraju termoelektrane. Njihov otisak CO2 je gori nego pre, to nije dobri za planetu. Zato ja to ne želim", istakao je Makron.

 

Francuski predsednik je rekao da želi da podstakne rast obnovljive energije ali da će sačekati na mišljenje francuskog regulatora za nuklearnu energiju pre nego što se zatvore ili modernizuju zastareli reaktori.

 

Regulatorna agencija ASN u novembru je saopštila da će 2020-21. odlučiti o potencijalnom produženju veka 58 francuskih nuklearnih reaktora kojima upravlja državna kompanije EDF.

 

"Na tome ćemo zasnovati našu odluku. Dakle, biće racionalna. U skladu s tim, zatvorićemo neka postrojenja. Možda ćemo modernizovati neka druga", rekao je Makron.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock.com