Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je 24. aprila da je 2018. ključna godina za energetski sektor u oblasti obnovljivih izvora energije, jer se očekuje da će na mrežu biti priključeno novih 250 megavata iz obnovljivih izvora. Antić je rekao da se spremaju novi projekti, pre svega za hidroelektrane, i da će Srbija biti spremna za nove energetske izazove.

 

"Radi se uglavnom o velikim vetroparkovima kao što su Alibunar od 42 megavata, Kovačica od 105 i deo kapaciteta vetroparka Čibuk od oko 100 megavata", rekao je Antić na otvaranju sajma o obnovljivim izvorima energije "RENEXPO Water and Energy" u Belekspo centru u Beogradu.

 

Antić je kazao da se u 2019. godini očekuje da na elektromrežu bude priključeno još oko 250 megavata iz obnovljivih izvora, što će Srbiju približiti, kako je istakao, cilju da do 2020. godine iz obnovljivih izvora energije koristi 27% od ukupne potrošnje.

 

To bi, kako je rekao, trebalo da bude oko 650 megavata proizvodnje iz novih objekata iz obnovljivih izvora.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65266.flv

 

 

Antić je podsetio da EU radi na definisanju novog cilja dobijanja energije iz obnovljivih izvora za 2030. godinu i razmatra se da taj procenat bude između 30 i 35%.

 

"Srbija će biti spremna da odgovori novim energetskim izazovima", kazao je Antić i dodao da se spremaju novi projekti pre svega za male i velike hidroelektrane, ali i novi akcioni plan koji se odnosi na solarnu energiju, energiju vetra, biomase i geotermalne izvore.

 

Ministar je kazao da se nastavlja i sa projektima iz oblasti energetske efikasnosti koji, kako je ocenio, predstavljaju novi energetski izvor.

 

"Uz pomoć nemačke banke KfW i Vlada Švajcarske radi se na projektu da 10 toplana u Srbiji pređe sa korišćenja fosilnih goriva na korišćenje biomase", kazao je Antić.

 

Naveo je da je cilj države u oblasti energetske efikasnosti smanjenje od jednog procenta ukupne finalne potrošnje energije godišnje.

 

Ocenio je da i lokalne samouprave sve više shvataju značaj energetske efikasnosti obnovljivih izvora energije, pa je tako jedna trećina ugovora o javno privatnim partnerstvima u vezi sa zamenom javne rasvete i prelaskom na led tehnologije.

 

Prioritet Vlade Srbije je održivi razvoj, ali i borba protiv klimatskih promena, u čemu su ključni alati obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, naveo je Antić.

 

Državni sekretar zaštite životne sredine Branislav Blažić izjavio je da je resorno ministarstvo svesno ekološke zaostalosti Srbije, ali da neće odustati od izazova u pridruživanju EU i stalne borbe protiv višedecenisjkog nemara prema životnoj sredini.

 

Blažić je istakao da će javno privatno partnerstvo kao model biti osnova za rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine i zahvalio je na dosadašnjoj pomoći EU na putu ka usklađivanju sa zakonodavstvom Unije.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta