Evropski proizvođači automobila uložili su sedam puta veća sredstva u linije za proizvodnju električnih vozila u Kini nego kod kuće. Iza te činjenice stoje trenutna snaga i potencijal kineskog tržišta ali i ambicozna i agresivna politika Pekinga oličena u brojnim zahtevima, ciljevima i podsticajima. Najveće ulaganje u Kini planira nemački Folksvagen, od 15 milijardi evra do kraja decenije.

 

Kina je u prethodnoj godini obezbedila 21,7 milijardi evra investicija evropskih automobilskih kompanija za prozvodnju električnih kola u toj zemlji, pokazuju podaci nevladine organizacije Transport i životna sredina (Transport and Environment, T&E). Organizacija je došla do te sume na osnovu saopštenja samih proizvođača.

 

Te investicije sedam puta su veće od 3,2 milijarde evra, koliko su kompanije uložile u Evropi, istakli su iz T&E ukazujući na agresivnu politiku kineske vlade za promociju električnih vozila.

 

"Ambiciozan kineski zahtev da kompanije prave električna vozila na njenoj teritoriji ključni je pokretač ulaganja u ta vozila i to je ono što Evropi trenutno nedostaje", ocenjuje se u saopštenju T&E.

 

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) ne spori tvrdnju T&E i navodi da su "znatne investicije" u razvoj električnih vozila u Kini "direktno povezane sa trenutnim obimom, kao i budućim potencijalom rasta kineskog tržišta".

 

Iz T&E ukazuju da relativno veće kinesko tržište - 23,5 miliona proizvedenih vozila u 2017. prema 17 miliona u Evropi, ipak ne može da objasni toliki disparitet investicija.

 

"Uslovi za prodaju električnih vozila u Kini veoma su povoljni", kaže direktorka za komunikacije ACEA Kara Meklolin (Cara McLaughlin).

 

"S druge strane, kineska vlada je odgovorna za propise i ciljeve koje prozvođači moraju da poštuju. Takođe je ogovorna za stvaranje uslova koji obezbeđuju jačanje tržišta električnih vozila, poput monetarnih i nemonetarnih podsticaja i razvoja infrastrukture", dodala je Meklolin.

 

"To nije slučaj u 28 članica EU, gde su još velike prepreke za kupovinu električnih vozila, posebno  dostupnost infrastrukture za punjenje", navela je Meklolin u komentaru za EURACTIV.com.

 

Najagresivniji je nemački proizvođač Folksvagen koji je najavio investicije od 15 milijardi evra u električna i autonomna vozila u Kini do 2020. od kojih će deo biti realizovan kroz novo zajedničko preduzeće sa kineskom firmom JAC (Anhui Jianghuai Automobile).

 

Nisan je najavio ulaganje od osam milijardi evra u zajedničko preduzeće sa Renoom i Dongfengom dok se Dajmler udružio sa kineskom kompanijom BAIC u 1,6 milijardi evra vrednom projektu povećanja proizvodnje električnih mercedesa u novoj fabrici u Pekingu.

 

Značaj zajedničkog preduzeća

 

Prema T&E, automobilskim kompanijama je savršeno jasno da su njihove investicije rezultat snažnog kineskog tržišta vozila.

 

Međutim, i obaveza stranog investitora da osnuje zajedničko preduzeće sa kineskim proizvođačem može da pomogne.

 

"Činjenica da se investicija proporcionalno deli između partnera u zajedničkom preduzeću faktor je koji ohrabruje evropske proizvođače da investiraju u Kini", rekla je Meklolin.

 

Tokom vremena, kako se navodi, Evropa bi mogla još više da zaostane za Kinom.

 

Ipak, trend može da se preokrene, smatraju u T&E i ukazuju na studiju Kembridž ekonometriksa, koju su poručili BMW, Reno-Nisan, Valeo, ABB, sindikati, potrošačka grupa BEUC i "zelene" nevladine organizacije, a koja je pokazala da bi prelaskom na "čista" vozila u EU bilo otvoreno 206.000 radnih mesta.

 

"Kinezi su počeli zhvaljujući ambicioznom planu za vozila sa nultom emisijom", kaže Julija Hildermajer (Julia Hildermeier) koja je u T&E zadužena za elektromobilnost.

 

"Evropa može brzo da ih dostigne. Evropski parlament i vlade EU mogu to da urade obavezujućim ciljevima za smanjenje emisije CO2 do 2025, uz ciljeve za prodaju električnih vozila", istakla je ona.

 

EP može da računa na podršku Holandije koja se agresivno zalaže za strože standarde za emisiju ugljen dioksida iz kola. Vlade Francuske, Španije i Italije takođe su nagovestile da podržavaju strože standarde za CO2 i "veću otvorenost" za električna vozia.

 

Međutim, nemačke kompanije su predvodile otpor i zaslužne su za uklanjanje nacrta o vozilima sa nultom emisijom neposredno pre nego što je u novembru 2017. Evropska komisija objavila predlog standarda za CO2 za automobile.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com