Velika Britanija treba da ponudi mini nuklearnim elektranama subvencije kao one koje dobijaju vetrelektrane na moru, navodi se u izveštaju nezavisnih stručnjaka koji je naručila vlada. Ta zemlja mora da investira u nove kapacitete za proizvodnju energije koji će zameniti zastarele elektrane na ugalj i nuklerane elektrane koje će biti zatvorene u sledećoj deceniji. Takođe Britanija traži kapacitete sa manjom emisijom ugljenika kako bi ispunila ciljeve za smanjenje štetne emisije.

 

London istražuje da li mini nuklearne elektrane - mali modularni reaktori (SMR), mogu da budu rešenje i da li bi izvozna industrija time dobila preko potreban podsticaj, s obzirom na predstojeći izlazak Britanije iz EU.

 

Vlada "treba da uspostavi naprednu inicijativu za lance snabdevanje (kao kod 'ofšor' vetroelektrana) da ponude postojeće i nove proizvodne mogućnosti", navodi se u izveštaju ekspertske Radne grupe za finansiranje malih nuklearnih reaktora.

 

Podrška vlade "ofšor" vetroelektranama omogućila je toj industriji da skreše troškove i smanji subvencije.

 

U izveštaju se navodi da SMR industrija koja se rađa može da bude podsticaj za britansku prerađivačku industriju i izvoz.

 

"To je realna kratkoročna prilika za Britaniju jer lanci snabdevanja za male nuklearne projekte tek treba da se uspostave, za razliku od velikih nuklearnih projekata sa uspostavljenim lancima snabdevanja uglavnom van Britanije", piše u izveštaju.

 

U kompaniji Rols-Rojs (Rolls-Royce), koja se nada da će učestvovati u izgradnji SMR kao deo konzorcijuma, kažu da bi vrednost izvoznog tržišta mogla da bude čak 446 milijardi evra.

 

SMR koriste postojeću ili novu nuklearnu tehnologiju smanjenu na samo deo velikih postrojenja i u stanju su da proizvedu desetinu energije koju prave velike nuklearne elektrane.

 

Mini elektrane, koje bi mogle da budu raspoređene do 2030, pravile bi se u fabrikama u delovima  dovoljno malim da mogu da se transportuju kamionima ili baržama koji bi se zatim sklapali mnogo brže od velikih kapaciteta.

 

Britanski ministar zadužen za nuklearnu energiju Ričard Harington (Richard Harrington) rekao je da će vlada razmotriti izveštaj.

 

U izveštaju se "prepoznaju mogućnosti malih nuklearnih reaktora i pokazuje potencijal da investitori, industrija i vlada rade zajedno da bi SMR postali realnost", naveo je Harington u saopštenju.

 

Rols-Rojs je dao ponudu da radi na SMR u britanskom konzorcijumu kompanija Amek foster viler (Amec Foster Wheeler), Nuvia, Arup i Lang O'Rurk (Laing O’Rourke) sa Centrom za istraživanje napredne nuklearne priozvodnje.

 

Interesovanje je pokazala i jedna kompanija iz sastava američke grupe Fluor.

 

Izvor: EURACTIV.com/Reuters

Foto: Pixabay.com