Suša i rekordan broj šumskih požara u Švedskoj ovog leta doprineli su da ekološka pitanja postanu druga po značaju, posle imigracije, pred parlamentarne izbore 9. septembra, pokazalo je novo istraživanje.

 

Zbog vrućine i suše izbilo je više desetina požara, od juga zemlje do Arktičkog kruga. Jul je u Švedskoj bio najtopliji za dva veka sa temperaturama od oko 30 stepeni Celzijusa.

 

Ta nordijska zemlja, u kojoj se letnje temperature obično kreću oko 23 stepena, nije opremljena za borbu sa prirodnim katastrofama tih razmera i tražila je pomoć Italije, Nemačke, Norveške, Danske, Poljske i Francuske, prenela je agencija AFP.

 

Istraživanje je pokazalo da 16% ispitanika zašitu prirodne sredine smatra najvažnijim pitanjem. Ta tema se probila na drugo mesto skinuvši sa te pozicije zdravstvo, koje je najznačajnije za 13% anketranih.

 

"Sramota je što su morali da se dese suša i požari pa da zaštita životne sredine postane najvažnije pitanje", rekao je generalni sekretar Partije centra Mihael Arturson za dnvenik Ekspresen koji je objavio rezultate istraživanja, preneo je portal thelocal.se.

 

U Švedskoj je, prema zvaničnim podacima, izgorelo oko 25.000 hektara šume.

 

Vlada je najavila pomoć poljoprivrednicima zbog suše od 1,2 milijarde kruna (137 miliona dolara).

 

Prema istraživanju Demoskopa, imigracija je i dalje najznačajnije pitanje za švedske birače. To pitanje je u prvi plan stavilo 23% ispitanika u zemlji koja je od 2012. registrovala oko 400.000 zahteva za azil, što je rekordan broj u Evropi.

 

Za zamenicu švedskog premijera Izabelu Levin klimatske promene i imigracija mogu da idu "ruku pod ruku".

 

"Ako nešto ne uradimo u vezi opasnosti od promena klme, imaćemo stotine miliona izbeglica koji beže od uragana, suše i slabih prinosa", kazala je ona za Ekspresen.

 

Istraživanje javnog mnjenja švedske konsultantske kuće Demoskop rađeno je između 2. i 7. avgusta.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP