Evropska komisija odlučila je da ukloni antidamping carine na kineske solarne panele s obrazloženjem da će tako pomoći EU da dostigne ciljeve u obnovljivoj energiji. Mere uperene protiv dampinga i subvencionisane proizvodnje bile su na snazi pet godina a prestaće da važe u ponoć 3. septembra.

 

"Nakon što je razmotrila potrebe i proizvođača i onih koji koriste ili uvoze solarne panele, Komisija je odlučila da je uklanjenje mere u najboljem interesu EU", objavila je EK 31. avgusta na svom sajtu.

 

Komisija je navela da je u obzir uzela i nove ciljeve EU za obnovljivu energiju.

 

Odbrambene mere u trgovini Komisija je uvela 2013. optužujući Peking da subvencionisane panele prodaje ispod cene u Evropi.

 

Komisija je navela da je ta odluka bila "preko potreban kiseonik" evropskim proizvođačima solarnih panela koji su mogli da izgube oko 25.000 radnih mesta.

 

U martu 2017, posle konsultacija sa članicama, Komisija je "izuzetno" odlučila da produži važenje carina za 18 meseci, umesto uobičajenih pet godina. Bio je to komproms industrije s jedne i s druge strane potrošača i uvoznika koji su želeli da kupuju solarne panele po ceni približnoj onoj na globalnom tržištu.

 

Međutim, novo produženje bilo je suprotno interesima Unije, objašnjava jedan izvor u EU, navodeći da je išlo na štetu uvoznika i potrošača.

 

Pored toga, posvećenost EU cilju da do 2030. najmanje 27% potrošnje pokriva obnovljiva energija bila bi dovedena u pitanje u slučaju da su carine ostale na snazi, dodao je taj evropski zvaničnik.

 

Novo solarno doba u Evropi

 

Potez EU pozdravilo je udruženje SolarPauer Jurop (SolarPower Europe) istakavši da je to "prelomni trenutak" kojim će "započeti novo solarno doba u Evropi".

 

"Odluka Komisije je bez sumnje prava za Evropu, očekujemo znatno povećanje zapošljavanja u solarnom sektoru, kao i postavljanja panela, što će samo pokrenuti energetsku tranziciju u Evropi", rekao je predsednik udruženja SolarPauer Jurop Kristijan Vestermajer (Christian Westermeier).

 

"Zbog trgovinskih mera su solarni paneli u Evropi bili mnogo skuplji nego što treba i uklanjanjem mera će solarna sada biti najjevtinija energija u mnogim članicama EU, što znači da će više potrošača i vlada biti u stanju da ulažu u solarnu energiju", ocenio je direktor udruženja Džemjs Votson.

 

Odluka je doneta u vreme multilateralnih trgovinskih sporova između EU, Kine i SAD.

 

Brisel i Vašington ukazuju na velike subvencije koje Peking daje ključnim sektorima, uključujući obnovljivu energiju i proizvodnju čelika.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP