Proizvođači automobila i pristalice e-mobilnosti i dalje se ne slažu da li je slab izbor modela električnih automobila ili nedovoljna infrastruktura za njihovo punjenje glavna prepreka transportnoj revoluciji Evrope. Nova istraživanja pokazala su da punjača za električna vozila ima u izobilju.

 

Transport je problematičan sektor za EU, gde su električna vozila, u uslovima kada štetna emisija nastavlja da raste, proglašena za moguće rešenje za blok koji se muči da dostigne klimatske ciljeve, uključujući iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

 

Međutim, očekivanja da vozači automobile na benzin ili dizel zamene električnim ili hibridnim modelima nisu ispunjena i u 2017. su "zelena" vozila činila samo 1,5% prodaje novih kola.

 

U pogledu prodaje razlike između evropskih zemalja su velike, što se u nekim analizama povezuje sa  bruto domaćim proizvodom (BDP). Istraživanje Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazalo je da je 85% prodaje koncentrisano u samo šest zapadnoevropskih zemalja sa najvećim BDP.

 

Jedna od najspornijih tačaka između proizvođača i zagovornika e-mobilnosti je poput onog "šta je starije - kokoška ili jaje?": da li je infrastruktura za punjenje dovoljna da opravda veću prodaju kola? Ili, da li ima dovoljno automobila da opravdaju veću infrastrukturu?

 

Neki proizvođači smatraju da je nedovoljna infrastruktura za punjenje glavni razlog što kupci ne prelaze na električna vozila. Oni time pravdaju činjenicu da ne izbacuju više novih modela električnih vozila.

 

Podaci Evropske opservatorije za alternativna goriva pokazuju da trenutno širom EU ima 120.000 mesta za punjenje pri čemu više od tri četvrtine u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

 

Prema Akcionom planu Evropske komisije za infrastrukturu za alternativna goriva iz 2017, broj tih mesta treba da dostigne 440.000 do 2020. i čak dva miliona do 2025. kako bi udeo električnih vozila na tržištu porastao na 7%.

 

U predlogu za ograničenje emisije ugljen dioksida (CO2) iz automobila i kombija Komisija je otišla još dalje i sugerisala da bi udeo električnih vozila mogao da skoči na 15% između 2025. i 2029. i da posle 2030. dostigne 30%.

 

Punjenje zabluda

 

Međutim, neka istraživanja navika potrošača pokazuju da je zapravo samo 5% punjača na javnim mestima - na ulicama, parkinzima ili pumpama, što znači da većina baterije na kolima puni kod kuće ili na poslu.

 

Novo istraživanje grupe za zelenu mobilnost Transport i prirodna sredina (T&E) ukazalo je da "vidljivost punjača na javnom mestu" može da bude značajan psihološki faktor i ohrabri vozače da se pri kupovini novog automobila odluče za električni.

 

Evropska komisija je u proceni uticaja preporučila da u EU bude najmanje deset mesta za punjenje po električnom vozilu prema pet sada. Na tom polju najviše su investirale zemlje poput Holandije i Norveške.

 

Nedavno je EK pokušavala, bez uspeha, da uključi stanice za punjenje u dopunjena pravila o energetskim performansama zgrada. Zamisao EK bila je da se predvidi da se kod izgradnje ili renoviranja zgrada obezbedi izvestan broj punjača u garažama ili na parkinzima.

 

Međutim, amandmanima evroposlanika i nacionalnih prestonica taj predlog je odbačen i evropski komesar za klimatske promene Migel Arijas Kanjete mogao je samo da žali zbog gubitka "više od tri  miliona mesta za punjenje".

 

"Proizvođači automobila stvaraju lažnu sliku da nema dovoljno mesa za punjenje na vodećim tržištima", kazao je direkror za čista vozila u T&E Greg Arčer dodajući da je pravi razlog za slabu prodaju "nedostatak plug-in kola".

 

Inače, to nije prvi put da su proizvođači optuženi da ne nude veliki izbor automobila. U intervjuu za EURACTIV evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič priznao je da postoji problem ali je bio optimista da će se situacija uskoro promeniti.

 

"Očekujem da ćemo za dve-tri godine videti, samo od evropskih proizvođača, oko 80 modela automobila sa jakim električnim elementom, da li sa nultom emisijom ili hibrida", kazao je komesar.

 

Istraživačka organizacija Blumberg nju enerdži fajnans (Bloomberg New Energy Finance) procenjuje da će broj modela električnih vozila u ponudi na globalnom tržištu porasti sa 55 u 2017. na 349 do 2025. Istovremeno se kritikuju evropske kompanije poput Folksvagena što obilno investiraju u nove modele samo u Kini.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP