Iz godine u godinu u mora dospeva više stotina hiljada tona plastičnog otpada, ugibaju morske životinje i ptice, a preko lanca ishrane taj otpad dospeva i u ljudsko telo i izaziva zdavstvene tegobe. Podaci Evopske komisije govore da je u Evropskoj uniji zbog toga zabrinuto 87% gradjana. Komisija je predstavila strategiju za plastiku, ali Evropski parlament traži stroža pravila za recikliranje i zabranu toksične plastike i mikroplastike, a predloženi su i podsticaji za uklanjanje plastičnog otpada iz mora.

 

Predstavivši početkom godine novu Strategiju za plastiku, Evropska komisija je najavila da će se pozabaviti tim problemom, pri čemu je centralni stub strategije kružna ekonomija i upravljanje otpadom, što znači stvaranje manje plastičnog otpada, od kojeg bi veći deo kroz recikliranje postao ponovo upotrebljiv.

 

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su, medjutim, da se spreči da se pod privlačnim nazivima kružna ekonomija i reciklianje dogodi da u prirodu ponovo dospeju otrovne materije koje su odavno zabranjene. Oni su u septembru ogromnom većinom usvojili nacrt neobavezujuće rezolucije kojom se od komisije traži da predloži obavezujuće standarde za recikliranje.

 

Poslanici su u dokumentu zatražili i zabranu određenih vrsta plastike, koje sadrže toksične materije, kao i potpunu zabranu do 2020. godine oxo-razgradive plastike i mikroplastike koju sadrže kozmetički i higijenski proizvodi. Predloženi su i podsticaji za ribare koji bi prikupljali plastični otpad iz voda.

 

Izvestilac Parlamenta, Mark Desmeker iz grupe Evropskih konzervativaca i reformista (EKR) izrazio je zadovoljstvo, i i ukazao da njegov izveštaj ne pledira protiv plastike, već za kružnu privredu u kojoj će plastika biti odgovorno i održivo koršćena, kako bi zaustavili štetne efekte.

 

Evropski poslanik iz nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Karl-Hajnc Florian ocenio je da je nemoguće zamisliti svakodnevicu bez plastike, ali da je potrebno da plastika bude bezbedna za čovekovu sredinu i ekonomična za industriju, što znači da je treba drugačije proizvoditi i koristiti.

 

Oštriju ocenu izrekli su predstavnici stranke Zelenih, koji su upozorili da je recikliranje besmisleno ako u opticaju ostane otrovna plastika i da kružna privreda ne sme bude zloupotrebljena kako bi se produžio život davno zabranjenim materijama.

 

Posle glasanja u parlamentu EU, na potezu je Evropska komisija od koje je zatraženo da preradi svoju strategiju, sa čim mora da se saglasi i Savet EU, pre nego što ona bude bude primenjena u praksi.

 

Izvor: EURACTIV.de

Foto:Beta/AP