Tema za sve sagovornike, pa čak i za one koji se ni u čemu ne slažu, jeste borba protiv klimatskih promena i postizanje održivog razvoja, rekla je 24. septembra ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović. Ona je na skupu u okviru Svetske nedelje klimatske diplomatije "Klimatska akcija - novi pristup protiv negativnih efekata klimatskih promena" rekla da je klimatska diplomatija važna komponenta diplomatije kao "nauke o preklapanju svih interesa i odnosa".

 

Srbija se, prema njenim rečima, obavezala na ispunjenje svih 17 ciljeva iz Agende 2030 održivog razvoja, među kojima su okončanje gladi, zdrav život i blagostanje za sve ljude, pristup pijaćoj vodi, dobra infrastruktura, održivi oblici potrošnje, proizvodnje i upravljanja šumama, a pre svega na cilj broj 13 pod kojim se podrazumeva hitna borba protiv klimatskih promena i njenih posledica.

 

"Sve što radimo u procesu integracije u EU za cilj ima održivi razvoj", rekla je Joksimović na skupu u EU info centru u Beogradu.

 

Dodala je da je plan da se izgradi održiv sistem i da dobrobit uživaju ne samo sadašnje, već i buduće generacije.

 

Ona je rekla da se Srbija obavezala na ispunjenje ciljeva Agende 2030 potpisivanjem svih konvencija koje se odnose na zaštitu životne sredine, ali i zbog toga što je "iznedrila velikog naučnika Milutina Milankovića koji je ostavio pečat u klimatologiji".

 

Istakla je da se u Evropi mnogo novca izdvaja za izgradnju održivog i komformog sistema za život.

 

"Srbija želi da postane održiva zajednica i postane članica razvijene i održive EU", rekla je Joksimović.

 

Predstavnica Saveta Zelene gradnje Dragana Korica ocenila je da će se emisija ugljen dioksida do 2050. godine udvostručiti ako se ništa ne preduzme.

 

"Cilj je da se do 2030. godine ograniči rast globalne temperature na 1,5 ili dva stepena Celzijusa kako bi se sprečile posledice prevelike emisije ugljen dioksida i klimatske promene", rekla je Korica.

 

Dodala je da se razvija projekat zelenih zgrada koje bi koristile obnovljive izvore energije i obnovljive materijale sa nultom emisijom gasova.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta