Potpuno električni autobusi pokrivaju samo 9% prodaje autobusa u gradovima u Evropi, pokazalo je novo istraživanje nevladine organizacije Transport i životna sredina (Transport and Environment, T&E). Najveća prepreka većem korišćenju električnih autobusa je njihova cena.

 

Električni autobusi mogu da budu dva puta skuplji od onih na dizel, što ne odgovara mnogim evropskim gradovima, posebno manje bogatim koji su obično i oni sa najgorim kvalitetom vazduha.

 

Ipak, uz prave inicijative, električni autobusi mogu da postanu prvi izbor, smatraju analitičari T&E.

 

"Zagađenje vazduha je tihi ubica u našim gradovima", rekla je Ana Lisa Boni, generalna sekretarka Jurositija, mreže evropskih gradova. "Kako bi zaštitili zdravlje građana, izbor 'čistih' autobusa u javnim nabavkama je jedno od oruđa koje koriste gradske vlasti, uz podsticanje šetnje i biciklizma i ulaganja u druge vidove javnog prevoza", kazala je Boni.

 

Organizacija T&E tvrdi da su, kada je reč o ukupnim troškovima vlasnika (TCO), električni i dizel autobusi već izjednačeni, kada se uračunaju zdravstveni troškovi zbog zagađenja vazduha i zagađenja bukom.

 

"Kada se dodaju klimatski troškovi, električni autobusi danas manje koštaju vlasnike od onih na dizel", navodi T&E.

 

"Električni autobusi su superioran izbor u svakom pogledu. Nemaju emisiju izduvnih snaga, tihi su, komforni i ekonomični", istakao je analitičar T&E za transport i e-mobilnost Lisijen Matije (Lucien Mathieu).

 

"Ako su gradonačelnici i regioni ozbiljni u borbi za kvalitet vazduha i protiv klimatskih promena, jedina racionalna odluka je da od sada kupuju električne autobuse", kazao je Matije.

 

Evroposlanici iz odbora za životnu sredinu u oktobru su podržali plan po kome bi autobusi sa nultom emisijom do 2025. učestvovali sa 50% u prodaji a do 2030. sa 75%. Evropski parlament će o tome glasati za nekoliko dana.

 

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) podržava evropske napore da u gradovima bude više električnih autobusa jer "tehnologije sa nultom emisijom nude najbolji rezultat i kod zagađenja vazduha i kod zagađenja bukom".

 

Međutim, kako kažu u toj organizaciji, "ne postoji jedno rešenje za sve" i "u nekim slučajevima mogu da budu pogodnije druge tehnologije" zbog razlika na lokalu. Mogućnosti su brojne - od potpuno električnih do hibridnih autobusa ili onih na vodonik, biodizel, biometan, komprimovani prirodni gas (CNG), navela je ACEA.

 

U međuvremenu su ekološke koristi upotrebe autobusa na gas postale visoko kontroverzno pitanje. Dok u T&E kažu da od njih u odnosu na dizel ima "malo ili nimalo koristi po pitanju kvaliteta vazduha ili borbe protiv promena klme", trgovinsko udruženja NGVA Evropa tvdi da oni obezbeđuju "smanjenje emisije CO2 iz izduvnih gasova za 12% u odnosu na dizel" a u nekim slučajevima i do 20%.

 

Čak je i dizel postao predmet debate, iako je prokazan zbog "dizelgejta", i ACEA je ostala pri stavu da je emisija kod najnovijih motora sa Euro 6 standardom "smanjena gotovo na nultu".

 

Svi se međutim slažu da nabavku autobusa sa nultom ili malom emisijom treba dalje ohrabriti kroz pravila o javnim nabavkama, iako ACEA insistira da ciljevi moraju da budu "realni".

 

"Za gradove koji imaju problem sa visokom cenom autobusa sa nultom emisijom, grant može da dođe kroz novi budžet EU od 2020. godine", kazao je Matije. To, prema njegovim rečima, treba da prati evropski cilj za prodaju novih autobusa sa nultom emisijom.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com