Udeo obnovljivih izvora u potrošnji energije u EU udvostručen je od 2005. ali je rast poslednjih godina usporio zbog povećane potrošnje i slabog napretka u sektoru transporta, navodi se u novom izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA). Izveštaj je pokazao da je udeo obnovljive energije u finalnoj potrošnji u EU povećan sa 16,7% u 2015. na 17% u 2016. i, kako se procenjuje, 17,4% u 2017.

 

Iako je EU i dalje na putu da dostigne cilj da 2020. godine 20% bruto finalne potrošnje energije pokriva iz obnovljivih izvora, nedavni rast finalne potrošnje u nekim članicama EU usporava napredak.

 

Kako bi se ispunio cilj za 2030, članice moraju kolektivno da povećaju udeo obnovljivih izvora na najmanje 32% bruto finalne potrošnje energije, navodi se u izveštaju.

 

Trenutno udeo obnovljive energije u članicama EU ide od više od 30% u bruto finalnoj potrošnji u Austriji, Danskoj, Finskoj, Letoniji i Švedskoj do manje od 9% u Belgiji, Luksemburgu, Malti i Holandiji, pokazao je izveštaj EEA.

 

Izveštaj "Obnovljiva energija u Evropi - 2018" odslikava napredak na polju obnovljivih izvora energije u EU na bazi zvaničnih podataka za 2016. i preliminarnih projekcija EEA za 2017.

 

Prednjače vetroenergija i solarna energija

 

U 2017. godini je 85% novoinstalisanih energetskih kapaciteta u EU bilo za obnovljivu energiju pri čemu energija vetra i Sunca čine tri četvrtine kapaciteta. Samo trećina struje potrošene u EU u 2016. i 2017. bila je iz obnovljivih izvora.

 

Grejanje i hlađenje i dalje su dominantni sektori za obnovljivu energiju u EU sa udelom od oko 19% u 2016. i 2017. Sektor transporta zaostaje sa udelom obnovljive energije od 7% u posmatranim godinama.

 

Izveštaj objavljen u drugoj polovini decembra pokazao je da je EU i dalje globalni lider po kapacitetima za obnovljivu energiju po stanovniku ali Kina sada više od EU investira u nove kapacitete. I udeo radne snage u sektoru obnovljive energije brže raste u Brazilu i Kini nego u EU.

 

Povećanje upotrebe obnovljive energije omogućilo je EU da smanji tražnju fosilnog goriva i sa tim gorivom povezanu emisiju gasova sa efektima staklene bašte.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Shutterstock.com