Kompanija Glenkor, jedna od vodećih u svetskoj proizvodnji sirovina, nakon što se našla pod pritiskom akcionara da pomogne u smanjenju globalne emisije gasova sa efektima staklene bašte, najavila je da neće povećavati iskopavanje uglja. To je veliki zaokret za Glenkor koji je dugo zagovarao vađenje i loženje fosilnog goriva. Takođe je kompanija nedavno najavila kupovinu novih udela u dva australijska rudnika uglja, iako su se njeni rivali povukli zbog zabrinutosti za klimu.

 

Glenkor je saopštio da je odluku doneo nakon konsultacija sa investitorima okupljenim u inicijativu Klimatska akcija 100+ sa ciljem da lobiraju da se korporacije bore protiv promena klime.

 

"Kao jedna od najvećih svetskih diverzikovanih rudarskih kompanija, imamo ključnu ulogu u omogućavanju tranzicije na niskougljeničnu ekonomiju", saopštila je kompanija sa sedištem u Švajcaskoj.

 

Sagorevanje uglja radi grejanja i proizvodnje struje jedan je od vodećih izvora emisije ugljen dioksida i doprinosi globalnom zagrevanju prouzrokovanom od strane čoveka.

 

Glenkor je najavio da će davati prednost budućim investicijama u povećanje produkcije proizvoda "ključnih za energetsku tranziciju i tranziciju mobilnosti i za limitiranje naših proizvodnih kapaciteta na ugalj na sadašnjem  nivou".

 

Kompanija svoju proizvodnju uglja u svetu u 2019. prognozira na 145 miliona tona.

 

Ukazujući na "sve veću opasnost od klimatskih promena", Glenkor se poziva na Pariski klimatski sporazum iz 2015. kojim je predviđeno da se globalno zagrevanje do kraja veka zadrži daleko ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

 

Istovremeno Glenkor ukazuje i na cilj UN da se milionima ljudi u zemljama u razvoju obezbedi pristup jevtinom gorivu. Taj cilj kompanije koje iskopavaju ugalj često navode kao opravdanje za to što nastavljaju posao.

 

Australijski ministar za resurse Met Kanavan rekao je da je saopštenje Glenkora, najvećeg australijskog proizvođača uglja koji je poslednjih godina kupio rudnike Rio Tinta, za cilj ima da odvrati rivale od širenja operacija sa ugljem.

 

"Recite da sam cinik, ali mislim da je Glenkorova najava više ima veze sa interesima Glenkora nego sa interesom planete da pokuša da sačuva klimu", reko je Kanavan novinarima, prenela je agencija AP.

 

"Oni očigledno žele da očuvaju dominantu poziciju", dodao je ministar opisujući budućnost australijske industrije uglja kao "veoma svetlu".

 

Ugalj je u 2019. pretekao gvožđe i sa 47 milijardi američkih dolara bio najvredniji australijski izvoz.

 

"U našem regionu grade se stotine elektrana na ugalj... a do 2030. će polovina svetske srednje klase biti u tom regionu i mislim da ćemo prevazići evropsku antipatiju prema uglju", kazao je Kanavan.

 

Karbon treker (Carbon Tracker), tink-tenk koji analizira investicije u fosilno gorivo, saopštio je da je potrebno više vremena da se proceni uticaj Glenkorove najave, kao i one energetskog džina BP da će objavljivati više informacija o svom klimatskom otisku.

 

"Stvar je u detaljima i tek treba da se vidi koliki će biti domet takvog razvoja događaja", rekao je analitičar londonskog tink-tenka Endrju Grant.

 

Izvor: AP

Foto: Beta/AP