Japanski proizvođač automobila Honda najavio je na sajmu automobila u Ženevi da će od 2025. godine u Evropi prodavati isključivo vozila koja će imati električni pogon. Honda je na sajmu predstavila i svoju prvu potpuno električnu automobilsku bateriju koja će se proizvoditi na starom kontinentu. Potpredsednik japanske kompanije Tom Gardner rekao je da će Hondini planovi za evropsku proizvodnju sada biti usklađeni sa kompanijinim internacionalnim ciljevima, kako bi se obezbedilo da se dve trećine globalne prodaje zasniva na elektrificiranim vozilima.

 

 

Garnder je novinarima na prestižnom sajmu automobila u Ženevi rekao da "klimatske promene podstiču potražnju za čistim oblicima mobilnosti" i da će Honda posle 2025. godine u Evropi prodavati samo kola sa električnim pogonskim sklopom. To znači da će japanski proizvođač prodavati i hibridna i plag-in hibridna vozila (PHEV).


Na sajmu u Ženevi centralno mesto zauzeli su električni automobili, pošto je prvog dana sajma Honda predstavila svoj u potpunosti električni automobil Honda e prototip, a italijanski proizvođač Pinifarina u javnost izašao sa autom za koji tvrdi da je najbrži elektični automobil na svetu.E prototip ima prema WLTP proceduri domet od 200 kilometara. Baterija, proizvedena u saradnji sa Panasonikom, teška je oko 200 kilograma i može pomoću brzog punjača da se napuni do 80% za pola sata. Hondino električno vozilo u prodaji bi trebalo da se nađe već ove godine.

 

Pinifarinin Batista, prema specifikacijama, ima maksimalnu brzinu od 400 kilometara na čas, brzinu od 100 kilometara postiže za dve, a od 300 za manje od 12 sekundi. Ali, uživanje u luksuznom elekričnom automobilu imaće i paprenu cenu - gotovo dva miliona evra.

 

Honda je najavila i da je sklopila ugovore sa dve kompanije koje su specjalizovane za pametnu elektroenegetsku mrežu i infrastrukturu za punjenje električnih vozila, pošto japanska kompanija svojim kupcima namerava da obezbedi pun spektar usluga.

 

Napredak u mrežnoj tehnologiji i skladištenju energije doveo je do toga da su električna vozila praktično postala džinovske baterije koje mogu da nabavljaju energiju kada je to najpovoljnije, a vozači su polako od običnih potrošača, postali potrošači sa profesionalnim prohtevima.

 

Jedan od Hondinih novih partnera je berlinska start-ap kompanija Jubitrisiti (Ubitricity), koja je razvila sistem opremanja stubova za uličnu rasvetu punjačima za automobilske baterije. Pionirski rad te kompanije već su, između ostalih, podržali francusko javno preduzeće EDF i nemački Simens (Siemens).

 

Drugi novi partner je britanska kompanija Moixa, koja je specijalizovana za proizvodnju pametnih baterija i mrežnog sofvera za pametno punjenje baterija i električnih vozila.Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP