Španski fudbalski klub Real Sosijedad ljuske od semenki suncokreta koje navijači grickaju za vreme utakmice prikupljaće i slati u proizvodnju komposta koji će lokalne farme koristiti kao organsko đubrivo. Svako ko je pratio neku utakmicu u Španiji zna da gledanje najpopularnijeg sporta na svetu i grickanje semenki ne idu jedno bez drugog. Ali, posle meča, stadion je pokriven otpadom, što je slučaj i na Anueti, gde kao domaćin igra poznati Real Sosijedad.

 

Klub iz San Sebastijana odlučio je da tome stane na kraj.

 

Zajedno sa jednom kompanijom za pejzažnu arhitekturu i fondacijom Kutksa Ekogunea (Kutxa) koja podržava održivi razvoj, fudbalski klub je pokrenuo akciju "Od Anuete do bašta Gipuskoa" (Anoetatik Gipuzkoako Baratzetar).

 

Cilj projekta je upravljanje otpadom sa stadiona i korišćenje tona ljuski od suncokretovih semenki koje se proizvedu svake godine.

 

"Na sportskim priredbama postoji neka vrsta ignorisanja proizvodnje otpada. Ima mnogo toga da se uradi. Posebno kada je reč o semenkama suncokreta...", rekla je zadužena za odgovornu potrošnju u fondaciji Ekogunea Amaja Otaso (Amaia Otazo).

 

Jednostavna realizacija

 

Ideja je jednostavna - pre svakog meča grupa volontera navijačima će podeliti biorazgradive kutije za ljuske od semenki i upoznati ih sa inicijativom.

 

Od navijača će tražiti da te kutije bace u neku od desetak korpi namenjenih isključivo za tu vrstu otpada.

 

"Najteži deo je naterati navijače da skupljaju ljuske", rekla je Otaso.

 

Prikupljene ljuske semenki suncokreta biće odvezene na Ekoguneinu farmu. Tu će ih pomešati sa svežim kompostom i, posle godinu dana, ljuske će se pretvoriti u organsko đubrivo za povrtnjake.

 

"U budućnosti ne želimo da predstavimo samo projekat, već i da pokažemo paradajz i salatu proizvedenu zahvaljujući ljuskama semenki suncokreta prikupljenim na Anueti", istakao je za EURACTIV predsednik Fondacije Real Sosijedad Adoni Iraola.

 

Postavljanje korpi za ljuske od semenki pozitivno će delovati i tako što će doprineti razdvajanju drugih vrsta otpada na stadionu pa će reciklaža biti lakša.

 

"Cilj je dvostruki", objasnio je Iraola. S jedne strane, "ako radimo selekciju prikupljenog, dajemo vrednost nečemu što je nema". S druge strane, cilj kluba je da "počne da gradi novu kulturu među navijačima koji dolaze na utakmice".

 

"Mi na stadionu zaostajemo za društvom i nedovoljno podstičemo kulturu recikliranja i brige o životnoj sredini", rekao je Iraola i dodao: "Tražimo od njih, naših navijača, da preuzmu odgovornost za životnu sredinu".

 

Projekat zajednice

 

Projekat je rezultat zajedničkog rada više organizacija u baskijskom regionu Gipuskoa. "Trudućemo se da uključimo zajednicu", istakao je Iraola.

 

Kompanija za pejzažnu arhitekturu Espasios Intermedios (Espacios), koju inače vode dve žene, dala je ideju za projekat i pomaže u sprovođenju. Ta firma upravlja svojim otpadom i snabdeva brojne lokalne povrtnjake.

 

Pored toga, za odnose sa navijačima biće zaduženi volonteri koji su članovi Astegi (Aztegi), organizacije koja radi sa ljudima sa intelektualnim poteškoćama u oblasti Gipuskoa.

 

Volonteri ne samo da će obezbeiti kutije za otpad od semenki, već će raditi i na podizanju svesti o potrebi recikliranja.

 

"Sami to ne bi mogli da uradimo", kazao je Iraola.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta