Električna kola u martu su prvi put činila više od polovine novih u Norveškoj, pokazuju zvanični podaci. Za to su najzaslužnije isporuke ranije naručenog Teslinog Modela 3. Vlasnici električnih automobila u Norveškoj uživaju brojne pogodnosti.

 

Od 18.375 novih vozila registrovanih u martu u Norveškoj, 10.728 ili 58,4% su bili električni automobili, pokazuju podaci Savetodavnog veća za drumski saobraćaj OFV.

 

Električna kola su popularna u toj nordijskoj zemlji već godinama ali martovski podaci ukazuju na snažan rast u odnosu na februar, kada je njihov udeo u novim registracijama bio oko 40%, preneo je thelocal.no.

 

Rast se pripisuje prethodnim porudžbinama Teslinog Modela 3 koji je počeo da stiže.

 

"Ljudi već nekoliko godina naručuju Model 3 i sada je počeo da stiže", rekao je za AFP direktor statistike u OFV Pal Brun.

 

Sa prilivom novih vozila, Tesla, američki proizvođač automibila koga predvodi preduzetnik Ilon Mask, u martu je zauzeo više od 30% norveškog tržišta novih kola.

 

Norveška je postavila cilj da do 2025. sva nova kola budu sa nultom emisijom i zato je usvojila nekoliko politika, uključujući subvencije, kako bi ohrabrila vozače da se lakše odluče za električni auto.

 

Za električna kola važi poreski sistem koji je mnogo povoljniji nego za automobile na benzin ili dizel. Njihovi vlasnici uživaju i određene privilegije, poput besplatnog parkinga i punjenja na javnim parkiralištima, kao i izuzeće od plaćanja gradskih taksi.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta