Vlada Srbije proglasila je za spomenik prirode "Prerast Šuplja stena", u opštini Majdanpek, koji je svrstan u prvu kategoriju zaštićenog područja međunarodnog i nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja. Takođe je Vlada usvojila uredbu o proglašenju područja šume krimskog bora "Jarešnik" strogim rezervatom prirode.

 

U uredbi se navodi da se "Prerast Šuplja stena" stavlja pod zaštitu radi očuvanja geomorfoloških, hidrografskih i botaničkih vrednosti masivnog prirodnog kamenog mosta – prerasta, kao prirodnog fenomena fluviokrasa okruženog širokim pojasom šume, visine od 9,5 metara iznad korita reke Prerast.

 

Na području Spomenika prirode "Prerast Šuplja stena" ustanovljava se režim zaštite koji pored ostalog podrazumeva zabranu prelaska preko prerasti i druge aktivnosti na samoj prerasti, pregrađivanje vodotoka reke Prerast, izgradnju hidrotehničkih objekata ili formiranje akumulacija osim u slučajevima odbrane od poplave, korišćenje vode iz reke Prerast i njeno zagađenje, izgradnja turističkih, ugostiteljskih i stambenih objekata, navedeno je na sajtu Vlade.

 

Spomenik prirode "Prerast Šuplja stena", koji se prostire na 8,2 hektara, poveren je na upravljanje Turističkoj organizaciji opštine Majdanpek.

 

Vlada je usvojila je uredbu i o proglašenju područja šume krimskog bora "Jarešnik", na jugozapadnoj padini planine Crnook u jugoistočnoj Srbiji, na teritoriji opštine Bosilegrad, strogim rezervatom prirode, koji se svrstava u prvu kategoriju zaštićenog područja međunarodnog i nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja.

 

U obrazloženju se navodi da se Strogi rezervat prirode "Jarešnik" stavlja pod zaštitu radi očuvanja jedinstvene šume krimskog bora (Pinus nigra spp.pallasiana) u Srbiji, koja je opstala na krajnjoj severozapadnoj granici svog areala.

 

Strogi rezervat prirode "Jarešnik", koji se prostire na 6,2 hektara, poveren je na upravljanje Javnom preduzeću "Srbijašume".

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com/Gerald Simon