Švedska start ap kompanija Nortvolt (Northvolt) saopštila je da je, dobrim delom zahvaljujući nemačkom proizvođaču automobila Folksvagenu (Volkswagen), obezbedila početna sredstva za izgradnju najveće evropske fabrike za proizvodnju automobilskih baterija. Ta fabrika trebalo bi da bude konkurencija američkom Gigafaktoriju, čiji je vlasnik proizvođač električnih automobila Tesla.

 

Nortvolt je naveo da je prodajom deonica obezbedio milijardu dolara, a konzorcijum kupaca, pored vodećih Folksvagena i Goldman Saksa (Sachs), čine i BMV (BMW), švedski penzioni fond AMF, osiguravajuće društvo Folksam, i Fondacija IMAS, deo grupacije IKEA.

 

"Današnji dan nije velik samo za Nortvolt, on predstavlja ključni trenutak za Evropu i jasno pokazuje da smo spremni da se takmičimo u dolazećem talasu elektrifikacije", naveo je u saopštenju 12. juna generalni direktor Nortvolta Peter Carlson.

 

Kompanija nije precizirala koliki je udeo koji investitor kupio, a navela je i da celu transakciju još mora da odobri švedska agencija zadužena za zaštitu konkurencije.

 

Folksvagen je saopštio da je kupio 20% udela u kompaniji Nortvolt i da će imati jedno mesto u njenom upravnom odboru.

 

Nortvolt je 2017. godine najavio izgradnju fabrike baterija "Nortvolt Ett" koja bi zapošljavala između 2.000 i 2.500 radnika i nalazila se u Šelefteu, primorskom gradiću na industrijskom severo-istoku Švedske.

 

Evropska investiciona banka (EIB) je u maju 2019. godine Nortvoltu u načelu odobrila kredit od 350 miliona evra, i to će, kako je saopštila kompanija, sa kapitalom prikupljenim prodajom deonica omogućiti izgradnju početnog pogona od 16 gigavatčasova za proizvodnju litijum-jonskih baterija.

 

Izgradnja fabrike treba da počne u avgustu, a masovna proizvodnja planirana je za 2021. godinu.

 

Norvolt je saopštio i da sa Folksvagenom razmatra zajedničko ulaganje u izgradnju slične fabrike kod nemačkog grada Zalcgitera.

 

Folksvagen je u maju najavio da će izdvojiti gotovo milijardu evra za izgradnju pogona za proizvodnju baterijskih ćelija kod Zalcgitera, u Donjoj Saksoniji.

 

Mnogi političari i privrednici smatraju da je proizvodnja ćelija koje su deo glomaznih baterija za električne automobile preduslov da Evropa uopšte ostane konkurentna u automobilskoj industriji.

 

Nemački ministar privrede Peter Altmajer obećao je državnu subvenciju od milijardu evra konzorcijumima koji nameravaju da proizvode takve baterije u Nemačkoj ili EU, dok je Francuska ponudila 700 miliona evra.

 

Međutim, azijske firme koje su već odmakle u toj tehnologiji, nadaju se da će svojim baterijama opremati i sve veći broj električnih automobila evropskih proizvođača.

 

Vodeći primer je kineski proizvođač baterijskih ćelija CATL, koji planira izgradnju pogona od 100 GWh u nemačkom Erfurtu, takođe sa željom da konkuriše Teslinom vodećem pogonu Gigafaktori u Nevadi.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay