Rešenje krize sa otpadom u Rimu uključuje isporuku hiljada tona smeća u Švedsku i druge članice EU. To, pored ogromnih finansijskih troškova, nosi i veliku ekološku cenu gledano prema emisiji CO2.

 

Večni grad stalno se suočava sa problemom odlaganja smeća.

 

Problemi su počeli 2013, kada su EU vlasti naložile zatvaranje najveće deponije u gradu Malagrote (Malagrotta) jer nije zadovoljavala evropske standarde za tretman otpada.

 

Ozbiljan problem sa otpadom Rim je imao i 2016, kada su gradske vlasti tražile pomoć Austrije u zbrinjavanju  komunalnog otpada. Austrija, koja uvozi otpad i prerađuje ga, pre toga je godinama uvozila smeće sa Sicilije i iz Napulja.

 

Teškoće su narasle kada su spalionice i postrojenja za tretman otpada u blizini Rima zatvoreni zbog održavanja a ostavljeno je samo jedno da radi maksimalnim kapacitetom.

 

Do erupcije krize došlo je nakon što je lokalna kompanija za prikupljanje otpada AMA odlučila da prestane da radi.

 

Krajem juna vlada regiona Lacio izdala je javno upozorenje na opasnost po zdravlje a krivci za krizu bili su manjak kamiona za odnošenje smeće i velike vrućine.

 

Situacija u glavnom gradu bila je tako kritična da je Italijansko pedijatrijsko društvo preporučilo da se deca ne izvode iz kuće, posebno ona sa alergijama, kako bi se izbegli zdravstveni rizici.

 

Regionalna vlada 5. jula izdala je administrativnu naredbu kojom se kompaniji AMA omogućava da koristi sva postrojenja u regionu i angažuje dodatne resurse da očisti Rim u roku od nedelju dana.

 

Nekoliko dana kasnije italijanska vlada je odlučila da se uključi i koordiniše napore koje ulažu grad Rim i region Lacio dajući razumniji rok od dve sedmice da se grad očisti.

 

Od tada se stanje malo popravilo. Poslednjih dana AMA je prikupila gotovo 13.000 tona otpada, postavljeno je 400 novih kontejnera a kamioni sa šmrkovima dezinfikovali su ulice.

 

Međutim, iako je problem prikupljanja smeća privremeno rešen, ostale su teškoće sa njegovim odlaganjem.

 

"Na srednji rok pregovaramo sa drugim članicama EU da isporučujemo višak otpada u inostranstvo", rekao je italijanski ministar ekologije Serđo Kosta posle prvog sastanka sa lokalnim vlastima.

 

Guranje pod tepih

 

Hiljade tona smeća biće isporučeno u Stokholm i Geteborg, gde će biti spaljeno radi proizvodnje energije.

 

Pregovara se i sa Bugarskom, gde bi u narednih nekoliko nedelja otpad trebalo da krene vozom. Kako piše Mesađero, opcije su i Portugaljia, Kipar i Austrija.

 

Međutim, isporuka otpada neće biti jevtina. Rimljani za odonošenje smeća već plaćaju 394 evra godišnje, mnogo više od proseka u drugim italijanskim gradovima od oko 300 evra.

 

Na finansijski trošak, isporuka smeća ima i ekološku cenu. Prema oruđu koje su razvili istraživači Tehnološkog univerziteta Danske i Univerziteta Južne Danske, emisija standardnog kontejnerskog broda kreće se od 829 do 1.606 kilograma ugljen dioksida (CO2) i između 4,9 i 9,6 kilograma azotnih oksida (NOx) po nautičkoj milji.

 

Od Sivitavekije, luke najbliže Rimu, do Švedske ima više od 3.000 nautičkih milja (nautička milja - 1.852 metra).

 

Kosta je rekao da će isporuka smeća u inostranstvo biti rešenje za "premošćavanje" dok ne budu izgrađena nova postrojenja za tretman otpada.

 

Međutim, na kratak rok nisu planirana nova postrojenja ili deponije, što znači da će Rim verovatno i dalje zavisiti od drugih zemalja kada je u pitanju tretman otpada.

 

Prebacivanje krivice

 

Kriza sa smećem pokrenula je razmirice oko toga ko je odgovoran.

 

Gradonačelnica Rima je Virdžinija Rađi (Virginia Raggi), jedna je od prvih političkih figura iz anti-establišment pokreta Pez zvezda koja je pobedila na lokalnim izborima. Međutim, regionalnu vladu vodi Demokratska partija (PD). Nikola Singareti (Nicola Zingaretti), guverner regiona Lacio, takođe je nacionalni lider PD.

 

"Opština je potpuno nesposobna da upravlja osnovnim uslugama kao što je prikupljanje smeća", rekao je novi evroposlanik Masimilano Smeriljo (Mašimilano Smeriglio). Pre nego što je izabran u Evropski parlament, Smeriljo je više od šest godina bio potpredsednik regiona Lacio u Singaretijevoj administraciji.

 

"Taj otpad je samo još jedan neuspeh administracije Virdžinije Rađi", rekao je za EURACTIV Smeriljo. Pod upravom pokreta Pet zvezda Rim je postao dezorganizovan i osiromašen grad, tvrdi on i dodaje da grad sada pokazuje svoje najružnije lice.

 

S tom ocenom ne slaže se Danijela Rondineli, još jedan novoizabrani evroposlanik iz pokreta Pet zvezda. Ona je optužila Singaretija da je reagovao sa "ogromnim zakašnjenjem".

 

"Problem smeća u Rimu možemo da rešimo jedino institucionalnom saradnjom svih", rekla je ona za EURACTIV dodajući da će zalaganje premijera Đuzepea Kontea i ministra Koste dati rezultate.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP