Kompanija MK Fintel vind (Wind) 24. septembra je pustila u rad svoj treći i najveći vetropark u Srbiji - Košava, u Izbištu kod Vršca, ukupne instalisane snage 69 megavata, koji može da proizvodi struju koja će zadovoljiti potrebe 45.000 domaćinstava.

 

"Sa distance od gotovo decenije, shvatamo da smo, napravivši pionirske korake u projekte izgradnje vetroparkova, odigrali važnu ulogu u jačanju svesti lokalne i regionalne javnosti o tome koliko su, za budućnost važni održivi izvori energije", rekao je izvršni direktor kompanije MK Fintel vind, Ticiano Đovaneti.

 

On je dodao da sa ukupnom investicijom od 118 miliona evra, vetropark Košava predstavlja krunu dosadašnjih investicija.

 

"Ne stajemo ovde. Naš sledeći korak je druga faza izgradnje ovog vetroparka. Imamo velike planove, a uz kontinuiranu podršku partnera iz vladinog i korporativnog sektora ostvarićemo zajednički cilj da ovu oblast bogatu snagom vetra postavimo na zelene mape sveta", rekao je Đovaneti.

 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je Srbija lider u regionu po novim projektima u proizvodnji vetroenergije u 2018. i 2019. godini i među prvih deset zemalja u Evropi.

 

Naveo je da je na energetsku mrežu u Srbiji u 2018. i 2019. priključeno 370 megavata struje iz obnovoljih izvora.

 

Otvaranje vetroparka Košava je, po rečima ministra, "veliki korak za čitavu vetroindustriju u Srbiji".

 

"Sa ponosom možemo da kažemo da krupnim koracima sustižemo zemlje koje prednjače u obnovljivim izvorima energije", rekao je Antrić i dodao da to predstavlja i napredak u tehnološkom smislu.

 

On je ocenio da je sve što je do sada urađeno u oblasti obnovljivih izvora energije dokaz da država radi ozbiljno u uređenom sistemu koji su prepoznali i investitori i da je Srbija sigurna destinacija za velike investitore koji traže predvidivost i ekonomsku i političku stabilnost.

 

Antić je rekao da je iznenađen ambicioznim planovima kompanije MK Fintel vind koja planira izgradnju vetroparka u okolini Sombora snage 600 megavata, koji će biti jedan od najvećih energetskih postrojenja u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora, ali i jedan od najvećih vetroparkova u Evropi.

 

Dodao je da će Srbija nastaviti da sprovodi sve planove u vezi sa energetskom efikasnošću i smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte.

 

Antić je rekao da veruje da će 2023. ili 2024. godine svi projekti u oblasti proizvodnje energije iz solarnih i vetroizvora koji se budu priključili na energetsku mrežu moći da se razvijaju po tržišnim uslovima bez podsticajnih mera (fid-in tarifa).

 

"Radi se na novom sistemu prodaje struje iz obnovljivih izvora u aukcijskim procedurama, a energija iz vetra i Sunca će se otkupljivati po tržišnim uslovima", rekao je Antić.

 

Otvaranju Košave prisustvovali su i predsednik KM grupe Miodrag Kostić i ambasador Italije Karlo Lo Kašo.

 

Kompanija MK Fintel vind je krajem 2015. otvorila vetropark Kula, koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 megavata, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi "La Pikolina", ukupne snage  6,6 megavata. Pokretanjem Košave ukupno je oko 60.000 domaćinstava pokriveno "zelenom" strujom iz vetroparkova te kompanije.

 

Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova, u cilju daljeg unapređenja kako sopstvenih resursa, tako i lokalne privrede. Dodatno, MK Fintel vind daje značajan doprinos ostvarenju strateškog cilja Srbije da do 2020. godine 27% ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora.

 

Kompanija MK Fintel vnd, koja je do sada uložila 143 miliona evra u projekte na teritoriji Banata, Vojvodine i Podunavlja, za cilj ima da dodatno doprinese stabilnosti energetskog sistema Srbije.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta