Vlada Severne Makdonije odlučila je da sa ukupno 10 miliona evra subencioniše nabavku "visoko efikasnih inverter klima uređaja" za 10.000 porodica, a kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

 

Kako je saopšteno, sa po 1.000 evra biće biti subvencionisano ukupno 10.000 porodica u Gradu Skoplju i opštinama Bitolj, Tetovo i Kičevo, koje sada za grejanje koriste peći na drvo, ugalj ili naftu.

 

Novac za subvencije u visini od 618 miliona denara, prema odluci Severne Makedonije, treba da obezbedi javno preduzeće Elektrane Severne Makedonije (ESM).

 

ESM dodatno treba da plati i edukativnu kampanju kojom će se ilustrovati prednosti zamene starih peći inventer klima uređajima.

 

U sprovođenje te mere za smanjenje enormnog zagađenja tokom zime u gradovima Severne Makedonije biće uključene i dve nevladine organizacije, koje bude izabrao Savet za saradnju sa građanskim sektorom.

 

Za razliku od klasičnog klima uređaja, inverter klima uređaj ima promenjljiv režim rada. Razlika je u radu kompresora. One rade na temperaturama do -20 stepeni, dok obične on/off klime rade najviše do -5 stepeni.

 

Inverter klime, kako se navodi, troše manje električne energije, imaju duži vek trajanja i manji su troškovi održavanja i servisiranja.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta