Vetropark "Čibuk 1", najveći na Balkanu, koji je koštao 300 miliona evra, otvoren je 11. oktobra u Mramorku, kraj Kovina, a moći će da snabdeva strujom 113.000 domaćinstava. Postavljeno je 57 turbina instalisane snage od 158 megavata, čija je izgradnja završena u aprilu, kada je počela proizvodnja struje.

 

Tu investiciju kompanije Masdar iz Abu Dabija podržale su Međunarodna finansijska korporacija (IFC) - članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditima u ukupnom iznosu od 215 miliona evra.

 

Računa se da se proizvodnjom struje generatorima na vetar u Vetroparku "Čibuk 1" godišnje postiže smanjenje emisije ugljen dioksida za 370.000 tona, koliko bi nastalo ako bi se struja proizvodila u termoelektrani.

 

Kompanija Masdar je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja, a "Čibuk 1" je njen četvrti vetropark u Evropi.

 

Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vućić koji je rekao da novi vetropark ima veliki značaj za Srbiju i da je to u poslednjih 30 godina najveći izgrađeni energetski objekat.

 

On je zahvalio investitorima što pomažu napredak Srbije, i najavio da će im Vlada pomoći da imaju dobre uslove za poslovanje i da idu napred.

 

"Opredeljenje Srbije je da razvija obnovljive izvore eneregije", rekao je Vučić i dodao da su dobrodošli svi investitori koji žele da proizvode 'zelenu energiju".

 

"Ulaganje u obnovljive izvore energije je u srži naše energetske strategije i drago nam je što Srbija ovako dobro napreduje u tom sektoru i da je EBRD bio tu da podrži te napore", rekla je regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

 

Direktor Masdara Mohamed Al Ramahi rekao je da je ta kompanija ponosna što je u saradnji sa Vladom Srbije,  saradnicima u Tesla Wind, kreditorima, izvođačima i mnogim drugim partnerima ponosna što je uspešno realizovala najveći komercijalni projekat energije vetra na Zapadnom Balkanu.

 

"Čibuk 1" će doprineti cilju Srbije da do 2020. poveća udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27%  istovremeno smanjujući svoju zavisnost od proizvodnje električne energije iz uglja, saopštio je EBRD.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll