Božićni džemperi doprinose zagađenju plastikom, pošto se ona nalazi u skoro svim proizvodima te vrste, saopštila je britanska fondacija za zaštitu životne sredine Habab (Hubbub).

Kako prenosi Gardijan, ta organizacija je u izveštaju upozorila da ljubav Britanaca prema novim džemperima doprinosi svetskoj krizi zagađenja plastikom.

Očekuje se da ove godine bude prodato 12 miliona džempera, bilo s motivima lampica ili planina, i pored toga što se 65 miliona već nalazi u ormanima britanskih domaćinstava.

Istraživanje fondacije Habab je međutim pokazalo da, osim što dovode do ogromne količine otpada, najveći deo novoproizvedenih džempera sadrži plastiku.

Analizom 108 uzoraka prodavanih ove godine u prodavnicama ili na internetu utvrđeno je da je 95% džempera napravljeno u celosti ili delimično od plastičnih materijala.

Habab je naveo da je taj odevni predmet postao jedan od najgorih primera brze mode, koja je danas prepoznata kao veoma štetna za životnu sredinu.

Očekuje se da milioni potrošača nagrnu u prodavnice za takozvani "Dan božićnih džempera", godišnju akciju humanitarne organizacije Spasite decu (Save the Children) koja će biti održana 13. decembra.

Habab je otkrio da se dva božićna džempera od pet kupljenih nose samo jednom u vreme praznika a da jedna od tri punoletne osobe mlađe od 35 godina svake godine kupuje novi džemper, preneo je Gardijan.

U tri četvrtine testiranih proizvoda je pronađeno plastično vlakno akril, dok je 44% u potpunosti od akrila. Ipak, samo 29% potrošača je svesno toga da većina božićnih džempera sadrži plastiku.

Nedavna studija Plimutskog univerziteta je pokazala da u samo jednom pranju odeće od akrila ispušta skoro 730.000 mikrovlakana, što je pet puta više u odnosu na tkaninu od mešavine poliestera i pamuka a 1,5 puta više od tkanine od čistog poliestera.

"Ne želimo da sprečimo ljude da se oblače i lepo provode za Božić, ali postoji mnogo načina da se to učini bez kupovanja novog. Brza moda je velika pretnja prirodi i božićni džemperi su problematični jer mnogi sadrže plastiku. Pozvali bismo ljude da se menjaju, kupuju polovno, i da ne zaborave da se džemper kupuje za ceo život a ne samo za Božić", rekla je Sara Dival, koordinatorka projekata u Hababu.

Lea Rajli Braun, savetnica za održivost u Konzorcijumu britanskih trgovaca na malo, rekla je da "potrošači mogu biti uvereni da odeća koju kupuju u proseku ima manji uticaj na životnu sredinu".

"Trgovci na malo preduzimaju korake da bi se stara odeća mogla pretočiti u novu u cilju kružne ekonomije. Oni pokreću više akcija vraćanja da bi se odeća mogla ponovo koristiti i reciklirati i tako sprečiti da završi na deponiji", navela je ona.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com