Prvi put za 15 godina, koliko se radi izveštaj o rizicima iz Davosa, pet vodećih globalnih rizika su ekološki, pokazalo je novo istraživanje objavljeno pred Svetski ekonomski forum (SEF) sledeće nedelje.

Prema istraživanju "Globalna percepcija rzika", ekološke bojazni dominiraju među dugoročnim rizicima. Istraživanje SEF obuhvatio je 800 članova tog foruma.

Vodeći rizici su:

 • ekstremne vremenske prilike sa velikom štetom na imovini i infrastrukturi i gubitkom ljudskih života,
  • neuspeh ublažavanja i adaptiranja na promene klime od strane vlada i biznisa,
  • ekološka šteta i katastrofe koje načine ljudi, uključujući ekološki kriminal poput izlivanja nafte ili zagađenja radijacijom,
  • veliki gubici u biodiverzitetu i ekosistemima sa nepovratnim posledicama po prirodnu sredinu,
  • velike prirodne katastrofe, poput zemljotresa, cunamija, erupcija vulkana i geomagnetskih oluja.

  "Ne želimo da se stalno suočavamo sa političkom i ekonomskom dezintegracijom, ne želimo da dostignemo tačku posle koje nema povratka sa klimatskim promenama i ne želimo da buduće generacije naslede svet koji postaje sve neprijateljskiji i još manje pogodno stanište", istakao je osnivač SEF Klaus Švab.

  Izveštaj je predstavljen nakon što je EU objavila 1.000 milijardi evra vredan investicioni plan koji treba da doprinese da ekonomija bloka do 2050. postane "zelenija" i ugljenično neutralna, piše EURACTIV.com.

  "Borba protiv klimatskih promena biće zadatak koji definiše ovu Evropsku komisiju", rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

  Evropski lideri pokazaće svoje "zelene akreditive" pred liderima poslovnog sveta i šefovima država i vlada 53 zemlje na 50. Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 21-24. januara.

  Prema izveštaju Evropske investicione banke, gotovo 50% građana EU izabralo je klimatske prmene za najveći izazov sa kojim se suočava njihova zemlja. Iza promena klime ostali su nezaposlenost i pristup zdravstvu.

  U izveštaju o globalnim rizicima upozorava se da su "klimatske promene teže nego što su mnogi očekivali".

  "Zabrinjava što je globalna temperatura 'na putu' da poraste za najmanje tri stepena Celzijusa do kraja veka - dva puta više nego što su stručnjaci za klimatske promene upozorili da je granica kako bi se izbegle najteže ekonomske, socijalne i ekološke posledice", navodi se u izveštaju.

  "Nedavne ekološke katastrofe izazvane promenama klime, poput požara u Amazoniji i Australiji i poplava u Indoneziji i Veneciji, podsećaju nas da ne možemo da odlažemo obećano usporavanje globalnog zagrevanja", istakao je izvršni potpredsednik organizacije Konzervejšen internešenel Sebastijan Troeng.


  "Poslovni svet se konačno budi pred efektima promena klime i gubitaka u prirodi i ohrabruje što je održivost u centru ovogodišnjeg SEF", dodao je on.

  Kada je reč o kratkoročnim rizicima, očekuje se da se problemi u 2020. pojačaju.

  Ispitanici iz "Davos zajednice" su na treće i četvrto mesto rizika stavili talase ekstremne vrućine i uništavanje ekosistema. Na vrhu su "ekonomske konfrotacije" i "domaća politička polarizacija".

  Za najmlađe članove Davosa - Global šejpers komjuniti (Global Shapers Community), ekološka pitanja izazivaju još veće bojazni i na vrhu su i kratkoročnih i dugoročnih lista. To ukazuje na rastući značaj "zelene agende" za mlađu generaciju.

  Uz pogoršanje klimatskih promena, "rastuću opasnost od ekonomske stagnacije" ili čak zdravstveni rizik, u izveštaju se upozorava da vlade usvajaju nacionalističke i protekcionističke agende.  

  "Svet je u vanrednom stanju i prozor za delovanje se brzo zatvara", upozorio je Švab, preneo je EURACTIV.com.

  Forum u Davosu ponovo će zatražiti od lidera da sarađuju na globalnim rešenjima za problem klimatskih promena.

  Delegaciju EU će u švajcarskom ski centru predvoditi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. U njenoj ekipi će biti i evropski komesari za trgovinu i ekonomiju Fil Hogan i Đentiloni.

  U Davos putuju i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a od poznatih će tu biti i nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri Italije, Španije i Poljske - Đuzepe Konte, Pedro Sančes i Mateuš Moravjecki.

  Na skupu će biti i američki predsednik Donald Tramp koji je povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

  U Davosu će biti i švedska "zelena" tinejdžerka Greta Tunberg.

  Izvor: EURACTIV.rs

  Foto: Beta/AP