Nemački sud je presudio da seča stabala na mestu gde će se graditi prva Teslina fabrika električnih automobila u Evropi može da se nastavi, nakon što je prethodno privremeno zaustavio pripremne radove.

Vrhovni upravni sud za region Berlin-Brandenburg doneo je tu odluku 20. februara, prenosi AP.

Nedelju dana ranije sud je stavio zabranu na početak izgradnje kako bi dobio dovoljno vremena da razmotri slučaj pošto je jedna ekološka grupa osporila odluku nižeg suda da Tesla može da nastavi da seče drveće.

Konačno odobrenje za fabriku tek treba da bude dato.

Tesla želi da sredinom 2021. počne proizvodnju 150.000 električnih automobila godišnje. Planira se da kasnije proizvodnja poraste na pola miliona kola godišnje.

Kompanija, čije je sedište u Palo Altu u Kaliforniji (SAD), u novembru je objavila da je odlučila da svoju prvu evropsku fabrku gradi u regionu Berlina, u Grinhajdu, istočno od glavnog grada.

Udruženje nemačke industrije pozdravilo je novu odluku suda.

Holger Leš (Loesch) iz tog udruženja rekao je da je to "važan signal za Nemačku kao lokaciju za investiranje", preneo je AP.

On se založio za široku raspravu o procedurama planiranja i odobravanja projekata u Nemačkoj "koje su tokom godina postala ozbiljna prepreka za ulaganja".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP