Prva pametna zgrada u Banatu, površine oko 500 kvadratnih metara, u koju je uloženo blizu 400.000 evra i u kojoj je otvoren Regionalni centar za energetsku efikasnost (RCR) - Banat, predstavljena je 9. marta u Zrenjaninu.

Predstavljanjem tog objekta, otvaranjem centra za energetsku efikasnost i završnom konferencijom obeležen je završetak IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija "Pametna i održiva potrošnja energije".

Vodeći partner na projektu bio je Grad Zrenjanin, partneri su bili Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC, a ukupna vrednost projekta je  852.000 evra.

Pametna zgrada je izgrađena po modelu najbolje prakse u arhitekturi, usmerene na smanjenje potrošnje - sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost.

Otvaranju je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je kazala da je reč o važnom i dobrom projektu kojim se promoviše i dobra međususedska i prekogranična saradnja."Ovo neka bude inicijalan dobar projekat za sve druge opštine u Banatu i širom Srbije za sve koji učestvuju u različitim programima da se iskoristi novac koji će biti u velikoj meri na raspolaganju, što iz sredstava EU, što iz povoljnih kredita, a već je najavljena pomoć građanima preko Uprave za energetsku efikasnost", kazala je Joksimović.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju je kazala da je objekat izgrađen po najvišim evropskim standardima i da svaki grad u Evropi može biti ponosan da ima takav centar za energetsku efikasnost.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da projekat ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti.

On je ukazao da je kroz IPA programe u tom gradu urađeno nekoliko značajnih projekata, kao što su Revitalizacija kanala Begej, rekonstrukcija sportske hale Medison i drugi.

Direktorka RCR "Banat" Irena Živković kazala je da projekat doprinosi postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Evropske unije "20 20 20", kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona i poboljšanje njihovih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Izvor: Beta

Foto: Beta