Učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Novog Sada učestvovaće na onlajn Evropskom samitu mladih o klimi, 18. i 19. marta, gde će predstaviti svoje ideje za rešavanje postojeće klimatske krize.

Od učenika će se tražiti da predstavljaju jedan sektor, industriju ili blok zemalja i da međusobno pregovaraju, a događaj organizuje Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) i pratiće model Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP).

Na Samitu mladih učenici iz 33 srednje škole širom Evrope razgovaraće o najboljim načinima zaštite životne sredine, uz slogan "Naša klima, naša budućnost", saopšteno je iz te novosadske gimnazije.

Više od 100 učenika i 30 nastavnika imaće priliku da razgovaraju sa potpredsednikom Evropske komisije za Evropski zeleni dogovor Fransom Timermansom i predsednicom EESC Kristom Šveng.

Cilj samita je da se čuju inovativne ideje učenika za rešavanje klimatske krize u nastojanju da se ostvari klimatska neutralnost Evrope do 2050.

Po jedna škola je odabrana iz svake od 27 zemalja članica EU, jedna iz Velike Britanije i pet iz zemalja kandidata za članstvo: Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.

Učenici će se sastati sa predstavnicima međunarodnih organizacija mladih, koji će im pomoći da svoje ideje i predloge pretoče u konkretne preporuke koje će EESC dostaviti međunarodnim kreatorima politike zaštite životne sredine i biće razmatrane na konferencijama širom Evrope tokom godine.

Izvor: Beta

Foto: EESC