Organizacije koje su učestvovale u kampanji "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" odlučile su da se transformišu u regionalnu mrežu koja će biti otvorena za sve posvećene solidarnoj borbi za čist i zdrav vazduh, saopštio je 22. aprila Evropski fond za Balkan.

U prethodna tri meseca kampanja "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" okupila je mrežu od više od 520 organizacija, pojedinaca i eksperata sa ciljem da informiše stanovnike Zapadnog Balkana o uzrocima, posledicama i mogućim rešenjima za poboljšanje kvaliteta vazduha.

"Ovom kampanjom želeli smo da istaknemo da svi mi sa Zapadnog Balkana imamo dovoljno potencijala, znanja i kapaciteta, da zajedno i solidarno radimo na rešavanju problema zagađenja vazduha", navodi se u saopštenju.

Kampanja "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" je pokrenuta na inicijativu Evropskog fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijom Pravo na grad, Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Beogradskomom otvorena školom (BOŠ), Institutom za zaštitu životne sredine i teritorijalno upravljanje Tirane, Ekoforumom iz Zenice, Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle, organizacijama Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja i OZON iz Podgorice.

Tokom kampanje su obrađene teme kao što su zagađenje vazduha i posledice po smrtnost i zdravlje građana, zagađenje i njegove posledice na neplodnost, zagađenje iz industrije i velikih zagađivača i kvalitet vazduha u svetlu pandemije COVID–19.

Učestvovalo je više od 520 pojedinaca, organizacija i aktivista iz celog regiona, objavljeno više od 500 članaka, objava, intervjua, a poruke preko društvenih mreža su doprele do 650.000 ljudi na Zapadnom Balkanu.

"Želeli smo da pored informisanja naših sugrađana povežemo regionalne organizacije, aktiviste i aktivistkinje i pošaljemo poruku da svi želimo da dišemo čist vazduh i da tu borbu vodimo ujedinjeni i solidarni", navodi se u saopštenju.

Iz kampanje ističu da će nastaviti borbu za čist vazduh radeći na povećanju informisanosti građana o tom problemu i na zagovaranju rešenja za smanjenje zagađenja.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EFB