EU je u 2020. izvezla u zemlje izvan bloka 32,7 miliona tona otpada ili za tri četvrtine više nego 2004, pokazuju novi podaci Evropske statističke službe. Najviše otpada se izvozi u Tursku, posebno od kada je Kina prestala da uvozi neke vrste otpada iz EU 2018. godine.

Istovremeno je uvoz otpada iz zemalja van Unije od 2004. pao za 10%, na 16 miliona tona u 2020.

Najviše otpada iz EU izvezeno je 2020. u Tursku, oko 13,7 miliona tona ili više nego tri puta više u odnosu na 2004.

U Indiju je izvezeno gotovo 2,9 miliona tona, Veliku Britaniju 1,8 miliona, Švajcarsku 1,6 miliona, Norvešku 1,5 miliona.

Navodi se i da je poslednjih godina znatno povećan izvoz otpada iz EU u Pakistan - sa 0,1 milion tona u 2004. na 1,4 miliona u 2020.

S druge strane, EU izvoz otpada u Kinu pao je sa maksimuma od 10,1 milion tona u 2009. na 0,6 miliona u 2020.

Eurostat navodi i da je izvoz gvožđa i čelika iz EU činio 53% ukupnog izvoza a najveći kupac bila je Turska koja je apsorbovala dve trećine izvoza te vrste otpada iz EU.

EU je uvezla 4,1 milion tona otpada gvožđa i čelika od čega je gotovo trećina stigla iz Velike Britanije.

Kada je reč o papirnom otpadu, EU je izvezla 6,1 milion tona u 2020. Najviše je otišlo u Indiju (26%), Indoneziju (20%) i Tursku (15%).

Takođe je EU uvezla 2,2 miliona tona papirnog otpada pri čemu najviše (41%) iz Britanije.

EK razmatra smanjenje izvoza otpada

Kako je predviđeno Evropskim zelenim dogovorom, Komisija namerava da ponovo razmotri propise EU o izvozu otpada.

"Cilj toga je da se olakša da politika EU o izvozu otpada promoviše recikliranje u EU kako bi se podržao prelazak na cirkularnu ekonomiju", navodi se u saopštenju EK.

Neki od načina za smanjenje izvoza otpada koji će biti razmotreni su bolji sistem inspekcije, mere protiv ilegalnog izvoza i mere za sprečavanje potencijalnog štetnog uticaja izvoza otpada u zemlje van EU na životnu sredinu i javno zdravlje.

Sve više nelegalno uvezenog otpada u Rumuniji

U međuvremenu je Rumunija, iako je na pretposlednjem mestu po recikliranju otpada u EU, postala preplavljena otpadom koji je najvećim delom ilegalno uvezen.

Ove sedmice je u dvorištu kompanije u zapadnom regionu Bihor nađeno 189 tona otpada iz Italije, prenosi EU Obzerver.

Državna služba za kontrolu zaštite životne sredine je ustanovila da oni koji uvoze otpad nemaju postrojenja za reciklažu i da bi otpad najverovatnije završio na divljim deponijama.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com