Lideri Rusije i Kine ostavili su po strani svoje sporove sa američkim predsednikom i obećali međunarodnu saradnju u cilju smanjenja emisija štetnih gasova na virtuelnom samitu koji je obeležio povratak SAD u borbu protiv globalnog zagrevanja.

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji je bio domaćin dvodnevnog samita o klimatskim promenama, izjavio je da će SAD do 2030. smanjiti emisije za 50 do 52% u odnosu na nivo iz 2005.

"Znaci su nepogrešivi. Nauka je neosporna. Cena nedelovanja se stalno povećava", rekao je Bajden na samitu koji je okupio 40 svetskih lidera, prenosi AP.

Bajdenovi ekološki planovi predstavljaju veliki zaokret u odnosu na politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je odlučio da se povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Novi ambiciozni cilj koji je Bajden postavio znači gotovo duplo veće smanjenje emisija od onog na koji se obavezao bivši predsednik Barak Obama. Prema Pariskom sporazumu iz 2015, Obama je rekao da će SAD smanjiti emisije za 26 do 28% do 2025.

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen izjavila je da je će ovo biti presudna decenija za svetsku klimu i da će borba protiv klimatskih promena biti "motor globalnog oporavka", saopštila je EK.

"Dobro je da imamo SAD ponovo na našoj strani u borbi protiv klimatskih promena. Zajedno možemo da idemo brže i stignemo dalje", rekla je Fon der Lajen.

Evropa želi da bude prvi klimatski neutralan kontinent, rekla je predsednica EK i dodala da je za očuvanje klime potreban ceo svet i da sve velike ekonomije preuzmu odgovornost.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila zadovoljstvo povratkom SAD zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

"Nema sumnje da je svetu potreban vaš doprinos ako zaista želimo da ispunimo naše ambiciozne ciljeve", rekla je Merkel.

Velika Britanija je uoči samita objavila da će do 2035. smanjiti emisije za 78% u odnosu na 1990, a birtanski premijer Boris Džonson je na samitu rekao da Bajdenovo obećanje predstavlja "prekretnicu".

Predsednik Kine, najvećeg zagađivača na svetu, rekao je da će Peking sarađivati sa Vašingtonom na smanjenju emisija štetnih gasova, ne pominjući teritorijalne, trgovinske ni druge sporove dve zemlje.

"Kina je posvećena da postigne ugljeničnu neutralnost za mnogo kraće vreme nego što će možda trebati mnogim razvijenim zemljama i to zahteva izuzetno teške napore Kine", rekao je Si Djinping, koji je ponovio svoje obećanje da će neutralnost biti postignuta do 2060, prenosi AFP.

Predsednik Rusije Vladimir Putin takođe u svom obraćanju nije govorio o međusobnim nesuglasicama niti se osvrtao na kritike koje je na njegov račun upućivala Bajdenova administracija.

"Rusija je iskreno zainteresovana za jačanje međunarodne saradnje kako bi našli efikasna rešenja za klimatske promene i sve druge važne izazove", rekao je Putin.

Nove ambicioznije ciljeve na samitu su, pored SAD, najavili i lideri Japana i Kanade.

Japanski premijer Jošihide Suga je na samitu rekao da će smanjiti emisije za 46% u odnosu na nivo iz 2013, a Južna Koreja da će prestati da finansira nove elektrane na ugalj.

Premijer Kanade Džastin Trudo je najavio da će podići cilj smanjenja zagađenja od fosilnih goriva sa 30 na 40-45% u odnosu na 2005. godinu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je svet "na ivici ponora" zbog klimatskih promena i da je neophodno preduzeti velike korake da bi se izbegla katastrofa.

Gutereš je pozvao svetske lidere da do 2050. formiraju globalnu koaliciju koja će raditi na postizanju neto nulte emisije ugljen-dioksida, ukidanjem subvencija za fosilna goriva, većim ulaganjima u obnovljivu energiju i zelenu infrastrukturu i zaustavljanjem izgradnje novih elektrana na ugalj.

Izvor: EK, agencije

Foto: Beta/AP