Pet članica EU predvođenih Nemačkom zatražilo je u pismu Evropskoj komisiji da nuklearna energija ostane van EU taksonomije zelenih finansija, odnosno da se ulaganja u tu energiju ne klasifikuju kao zelena.

EU taksonomija je sistem klasifikacije kojim se uspostavlja lista ekološki održivih ekonomskih aktivnosti.

U pismu, koje su potpisali ministri zaštite životne sredine ili energetike Austrije, Danske, Nemačke, Luksemburga i Španije, ukazuje se na "nedostatke" u izveštaju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije iz aprila. U tom izveštaju se zaključuje da je nuklearna energija bezbedna.

"Nuklearna energija je nespojiva sa principom 'ne čini značajnu štetu' Uredbe o taksonomiji", napisali su ministri i zatražili od Komisije da tu energiju "drži podalje" od pravila EU za zeleno finansiranje.

"Zabrinuti smo da bi uključivanje nuklearne energije nanelo nepopravljivu štetu integritetu, kredibilitetu i samim tim koristi od taksonomije", upozorili su.

Potpisnici pisma smatraju da su Komisijine ocene bezbednosti instalacija nuklerane energije manjkave.

"U mišljenju JRC se ne navodi da je visoko rizična tehnologija nuklerane energije štetnija za zdravlje ljudi i životnu sredinu nego druge energije, kao što su solarna ili energija vetra", napisali su ministri.

U izveštaju JRC jasno se zaključuje da je nuklearna energija bezbedan, niskougljenični izvor energije uporediv sa vetrom i hidroenergijom i da se kao takav kvalifikuje za oznaku "zelena investicija".

Zagovornici nuklearne energije taj izveštaj su videli kao zeleno svetlo za potencijalnu nuklearnu renesansu u Evropi i pozvali Komisiju da preduzme neophodne korake da uključi nuklearnu energiju u klasifikaciju.

Oznaka "zelena investicija" u sklopu EU klasifikacije značila bi manje troškove novih nuklearnih projekata, kažu u Foratomu, udurženju koje predstavlja industriju nuklearne energije u Briselu.

Međutim, ministri iz pet članica kažu da bi uključivanje nuklearne energije u taksonomiju potkopalo njen kredibilitet.

"Mnoge štediše i investitori će izgubiti veru u finansijske proizvode označene kao 'održivi' ako budu strahovali da kupovinom tih proizvoda finansiraju aktivnosti u oblasti nuklearne energije", upozorili su.

Pored toga, naveli su ministri pet članica EU, u izveštaju JRC zanemaruje se ekološki rizik kada je u pitanju  odlaganje nuklearnog otpada.

"Posle više od 60 godina korišćenja nuklearne energije nijedan element goriva nigde u svetu nije trajno odložen", ističe se u pismu i navodi da "nema operativnog iskustva sa dubokim geološkim spremištima za visoko aktivan otpad".

EK je imala tri meseca da izveštaj JCR dostavi ekspertskim odborima na razmatranje i rok da oni dostave svoje evaluacije upravo ističe.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com