Slovenci su na referendumu ubedljivom većinom odbacili izmene Zakona o vodama, pokazuju preliminarni rezulati. Takav ishod predstavlja još jedan udarac za desničarsku vladu premijera Janeza Janše.

Rezultati posle gotovo svih prebrojanih glasova koje su objavile izborne vlasti, pokazuju da je na referendumu 11. jula 86,5% građana glasalo protiv amandmana koje je Janšina vlada odobrila u martu, a za koje ekološki aktivisti kažu da predstavljaju pretnju životnoj okolini i kvalitetu vode.

Za vladine amandmane glasalo je oko 13,5% učesnika referenduma.

Izlaznost je bila oko 46% od 1,7 miliona glasača, što je najviše na nekom referendumu od 2007. godine i što, prema oceni slovenačke agenciije STA, pokazuje veliko interesovanje javnosti za tu temu.

Namera Vlade da izmeni Zakon o vodama podstakla je usijanu debatu, a u središtu spora je odredba koja reguliše izgradnju u blizini mora, reka i jezera, naročito hotela, prodavnica i restorana.

Protivnici izmena tvrde da bi novi zakon bio u interesu privatnih investitora i da bi ograničio javni pristup vodi i ugrozio njen kvalitet, a posebno kvalitet podzemnih voda.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Da li ste za donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koji je Skupština usvojila 30. marta 2021. godine?".

Da bi zakon bio odbijen, većina birača morala je da glasa protiv, pod uslovom da protiv glasa najmanje petina od ukupnog broja glasača, odnosno nešto manje od 340.000 od 1,7 miliona građana s pravom glasa

Spor oko izmene Zakona o vodama odražava povećane političke tenzije u Sloveniji u vreme kada se Janšina vlada suočava sa optužbama da guši demokratske i medijske slobode.

Ministar za ekologiju Andrej Vizjak rekao je za javnu televiziju TV Sovenija da je referendum zloupotrebljen i da su ciljevi vlade loše interpretirani.

"Ljudi su reagovali emocionalno" i bili podstaknuti da glasaju nekim "pamfletima koji nemaju nikakve veze sa ciljem zakona", rekao je Vizjak. On je rekao i da je referendum zloupotrebljen da bi se postigli drugi politički ciljevi.

Referendum je održan pošto su se građanske i ekološke grupe udružile u "Pokret za vodu koja može da se pije" i prikupile više od 50.000 potpisa u prilog referenduma.

Jasno "Ne" na referendumu navelo je lidere opozicije i da zatraže ostavku resornog ministra, pa čak i cele vlade.

Uz ocenu da je ovaj prvi plebiscit od dolaska na vlast Janšine vlakazao da ona ne uživa ni podršku ni poverenje građana, delovi opozicije zatražili su i raspisivanje izbora.

Premijer Janša je takve zahteve odlučno odbacio, i poručio preko tvitera: "Da li znate za bilo koju levičarsku vladu koja je podnela ostavku posle poraza na referendumu'".

Istovremeno je za ishod referenduma optužio i medije, rekavši da se "takvim medijima ne može očekivati čudo na biralištima".

Izvor: Beta, STA

Foto: Beta/AP