Uprkos zdravstvenim rizicima zbog zagađenosti i nedostatku infrastrukture, pariske organizacije naporno rade da plivanje u Seni učine mogućim za Olimpijske igre 2024. godine.

Parižani će tada moći da se kupaju u Seni, a u reci će čak moći da se organizuju olimpijska takmičenja kao što su triatlon i plivački  maraton na 10 kilometara slobodnim stilom. To je obećanje koje je nedavno dala gradonačelnica Pariza En Idalgo.

Sada, međutim, o Seni ne misli dobro 70% Francuza, a samo bi 12% bilo spremno da se u njoj kupa, prema istraživanju sprovedenom u julu.

Gradske vlasti se nadaju da će taj trend preokrenuti projekat koji finansira EU, a čiji je cilj da se poboljša kvalitet vode tako da kupanje u reci ne predstavlja zdravstveni rizik.

"Sanitarna bezbednost je odlučujući faktor pri odobrenju kupanja", izjavila je Gabrijel Bulo, istraživačica na Nacionalnom istraživačkom institutu za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu.

U okviru projekta je napravljena plutajuća mini laboratorija za mikrobiologiju, koja procenjuje nivo prisutnih bakterija u reci u realnom vremenu.

Mini laboratorija može i brzo da analizira različite delove reke i identifikuje izvore zagađenja i njegovou rasprostranjenost.

Takvo brzo merenje u realnom vremenu je neophodno u velikim gradovima kao što je Pariz u kojima u velikoj meri varira nivo zagađenosti. Ono sprečava i da velika zagađenja prođu neopaženo.

Dovoljne su obilne padavine da dođe do izlivanja kanalizacije i zagađenja reke.

U procesu je i razvoj mobilne aplikacije koja će omogućiti da se kvalitet vode prati u realnom vremenu.

Plivanje u Seni u Parizu je zabranjeno dekretom iz 1923. godine jer je, iako reka teče kroz 13 departmana, u francuskoj prestonici najzagađenija.

Prisustvo brojnih bakterija u vodi, kao što je enterokoka, mogu izazvati dijareju, mučninu, gastroenteritis i urinarne infekcije.

Rizik predstavljaju i glodari, posebno pacovi, jer je poznato da se preko njihovog urina infektivna bolest leptospiroza prenosi na ljude.

"Ova bolest je često benigna, ali može dovesti do bubrežne insuficijencije pa čaki i smrti u pet do 20% slučajeva", saopštio je Pasterov institut u Parizu.

"Većina gradskog zagađenja se tretira u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, ali i dalje ima nekih ispuštanja u vodu u kojima je prisutna bakterija ešerihija koli", izjavila je Bulo.

To znači da je u ovom trenutku, uprkos ukupnom poboljšanju kvaliteta vode u Seni, reka i dalje zagađena.

Nedostatak infrastrukture

Udruženje za zaštitu Sene La Sen en partaž (La Seine En Partage) smatra, međutim, da opasnost leži negde drugde.

"Reka je živi element. Sena ima hidrološku snagu, temperaturu. Može predstavljati opasnost na isti način kao reka ili more. Moramo razmisliti o razvoju, njenoj snazi i bezbednosti ljudi", saopšteno je iz udruženja za francuski portal EURACTIV.

Prema oceni udruženja, druge reke bi možda bile pogodnije za sportiste koji će učestvovati na Olimpijskim igrama.

"Hajde da prvo razmislimo o sportistima. Da li im odgovara? Sena nije olimpijski bazen. Možda bi reke Oaza ili Marna bile prikladnije", navelo je udruženje.

Pored zagađenja i infrastrukture, pariske organizacije i zvaničnici će u obzir morati da uzmu i sedam miliona turista koji se svake godine ukrcavaju na turističke brodove.

"Šta ćemo raditi sa rečnim saobraćajem? Prevozom putnika? Pariz je vodeća svetska luka za prevoz putnika", istaklo je udruženje La Sen en partaž.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com