Koalicija ekoloških grupa pozvala je 7. septembra na odlaganje konferencije UN o klimatskim promenama COP26, navodeći da je premalo urađeno da se osigura bezbednost učesnika usled pandemije kovida-19.

Mreža za klimatsku akciju saopštila je da mnogi predstavnici vlada, aktivisti civilnog društva i novinari iz zemalja u razvoju možda neće moći da prisustvuju samitu zbog ograničenja putovanja.

Konferencija UN o klimatskim promenama treba da bude održana početkom novembra u Škotskoj.

"Zabrinuti smo da će zemlje koje su najteže pogođene klimatskom krizom i zemlje koje nemaju podršku bogatih država u obezbeđivanju vakcina biti izostavljene iz pregovora i da će njihovo odsustvo na COP26 biti upadljivo", izjavila je izvršna direktorka Mreže Tasnim Esop.

"Neravnoteža moći je uvek bila svojstvena klimatskim pregovorima u UN, a sada je to dodatno pojačano zdravstvenom krizom", rekla je Esop.

Mreža za klimatsku akciju okuplja više od 1.500 organizacija iz 130 zemalja, uključujući Grinpis, Svetski fond za zaštitu prirode (WWF), humanitarnu organizaciju Oksfam i Amnesti internešenel.

Britanska vlada, koja je domaćin samita, odmah je odbacila mogućnost odlaganja samita, ukazujući na nadavni naučni izveštaj koji pokazuje da je potrebno da lideri hitno reše problem.

Predsednik klimatske konferencije Alok Šarma izjavio je da su pregovori već odloženi prošle godine zbog pandemije, ali da se "klimatske promene nisu odmarale".

"Neumorno radimo sa svim našim partnerima, uključujući škotsku vladu i UN, da osiguramo inkluzivan, pristupačan i bezbedan samit u Glazgovu uz sveobuhvatne mere protiv širenja virusa", saopštio je Šarma.

Svetski lideri i pregovarači o klimi će na 26. konferenciji UN o klimatskim promenama pokušati da se dogovore o smanjenju emisije ugljenik-dioksida kako bi se globalno zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni Celzijusa.

Služba Evropske unije za praćenje klimatskih promena Kopernikus saopštila je 7. septembra da su prosečne temperature ovog leta u Evropi bile najviše ikada izmerene.

Prema satalitskim podacima programa Kopernikus, temperature izmerene od juna do avgusta širom Evrope bile su za oko jedan stepen Celzijusa više od prosečnih temperatura od 1991. do 2020 i za 0,1 stepen više od prethodnih rekorda zabeleženih 2010. i 2018. godine.

Rekordne temeprature su ovog leta posebno zabeležene u mediteranskim zemljama, koje su dodatno pogodili požari.

Izvor: AP

Foto: ukcop26.org