Briselom kruži predlog da se nuklearna energija i prirodni gas uključe u klasifikaciju zelenih ulaganja, čemu se oštro protive aktivisti koji smatraju da bi takav potez naneo veliku štetu kredibilitetu zelenih finansija u EU.

Takozvani non pejper, u koji je imao uvid EURACTIV, postavlja detaljne tehničke kriterijume da se gas kvalifikuje kao prelazna aktivnost prema pravilima EU o održivom finansiranju.

Da bi se kvalifikovala kao "održiva" investicija, elektrana na gas ili postrojenje za kogeneraciju (istovremena proizvodnja struje i toplote) ne sme da emituje više od 100 grama ekvivalenta ugljen dioksida (CO2) po kilovat-satu, navodi se u nacrtu.

Pre nego što je ovaj papir procurio, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će Komisija uskoro objaviti predlog o gasu i nuklearnoj energiji kao delu pravila o zelenom finansiranju.

"Potrebno nam je više obnovljivih (izvora energije). Oni su jevtiniji, ne sadrže ugljenik i domaći su", napisala je Fon der Lajen na Tviteru posle nedavnog samita na kome su lideri EU razgovarali o rastućim cenama energije.

"Takođe nam treba stabilan izvor, nuklearni, i gas tokom preznog perioda. Zato smo izašli sa predlogom taksonomije", dodala je.

EU taksonomija je sistem klasifikacije kojim se uspostavlja lista ekološki održivih ekonomskih aktivnosti.

Predlog o kriterijumu emisije za gas je isti kao onaj koji je cirkulisao 2020. i koji je odbačen kao previše strog od strane deset "pro-gas" članica.

Ovaj put su međutim, ali sa ciljem da se umire kritičari, dati i dodatni kriterijumi za elektrane na gas kako bi se kvalifikovale kao "prelazne aktivnosti" uz klauzulu o prestanku rada do kraja 2030.

Kritičari i aktivisti navode da su kriterijumi mnogo slabiji nego u prethodnim planovima Evropske komisije.

Aktivisti nisu sigurni oko porekla non pejpera. Međutim, diplomate koje su govorile za EURACTIV nedavno na samitu EU rekle su da Francuska "radi iza scene" za kompromis o taksonomiji koji će zadovoljiti pristalice gasa i nuklearne energije.

Upravo na inicijativu Pariza, predstavnici članica koje isto misle razgovarali su u oktobru o nuklearnoj energiji i gasu u kontekstu taksonomije. Na tom sastanku su bili predstavnici Bugarske, Kipra, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Malte, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Prema istom izvroru, učesnici su razgovarali o kompromisnom predlogu tehničkih kriterijuma za uvršćivanje gasa i nuklearne energije na listu aktivnosti koje mogu da dobiju zelene finansije.

Na planu nuklearne energije, non pejper je baziran na preporukama Zajedničkog istraživačkog centra EK (JRC) koji je letos u jednom izveštaju zaključio da je nuklearna energija bezbedna i samim tim podobna za zelenu oznaku u sklopu taksonomije.

U dokumentu se ne navode detaljni kriterijumi održivosti, samo se proizvodne aktivnosti dele u četiri kategorije - proizvodnja energije, skladištenje ili odlaganje radioaktivnog otpada, vađenje i prerada uranijuma i prerada istrošenog nuklearnog goriva.

Inače, 12 članica EU izjasnilo se na sastnaku ministara energetike pre nedelju dana da se nuklearna energija uključi u taksonomiju.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock.com