Akcija sadnje drveća "Drvo prijateljstva", u organizaciji Evropskog fonda za Balkan (EFB), počela je 19. novembra u više gradova regiona, među kojima je i Beograd.

Tom regionalnom akcijom, tokom koje će biti posađeno 400 stabala, EFB najavljuje nastavak ekološke kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh".

Izvršna direktorka EFB Aleksandra Tomanić izjavila je agenciji Beta prilikom sadnje jelki da se akcija ove godine sprovodi u glavnim gradovima u regionu i u Zenici i Smederevu.

"Regionalna saradnja, ili kako bih je ja pre nazvala solidarnost, izuzetno je bitna u svim pitanjima. Najbolji indikator za to je zagađen vazduh koji delimo jedni sa drugima u zavisnosti kako dune vetar, a zapravo je ceo region najzagađeniji deo našeg kontinenta", rekla je Tomanić.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/87388.flv

Ona je kazala da su gradovi regiona često na listama deset najzagađenijih na svetu i dodala da se sadnjom novih sadnica šalje simbolična poruka da građani žele da dišu čist vazduh.

 

"Ova ekološka akcija značajna je na više nivoa iz razloga što ovde jedno stablo nema nikakvu vrednost. Kada zasmeta nekom gradilištu, ono se seče bez obzira što je drvo staro nekoliko decenija, a postoji mehanizacija da to stablo bude sačuvano", rekla je Tomanić.

Tomanić je navela da će u fokusu ekološke kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" biti zdravstvene posledice izloženosti zagađenom vazduhu, povećanje odgovornosti institucija u oblasti monitoringa i informisanja, kao i tema neplodnosti kao jedna od posledica dugotrajnog izlaganja zagađenosti.

Kampanju "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" EFB realizuje uz podršku brojnih organizacija, među kojima su Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda i Pro.Tok21 iz Smedereva.

Izvor: Beta

Foto: EFB