SAD, Kanada, Francuska, Nemačka i druge ključne partnerske zemlje najavile su Partnerstvo za bezbednost minerala, ambicioznu novu inicijativu za jačanje ključnih lanaca snabdevanja mineralima.

Stvaranje Partnerstva objavljeno je na najvećem rudarskom događaju u svetu, konvenciji kanadskog udruženja industrije za istraživanje i razvoj minerala (PDAC) koja se održava od 13. do 15. juna u Torontu.

Rad PDAC, koji predstavlja ima više od 5.500 članica širom sveta, usmeren je na podršku konkurentnog, odgovornog i održivog sektora minerala.

Cilj novog Partnerstva je da obezbedi da se ključni minerali proizvode, prerađuju i recikliraju na način koji podržava zemlje članice da ostvare punu korist od ekonomskog razvoja svojih geoloških resursa.

Predviđa se da će tražnja kritičnih minerala, koji su ključni za čistu energiju i druge tehnologije, znatno porasti u narednim decenijama.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Partnerstvo će pomoći da se ubrzaju investicije vlada i privatnog sektora u strateške mogućnosti, u celom lancu vrednosti, uz poštovanje najviših ekoloških, društvenih i standarda upravljanja.

Partneri u inicijativi, uključujući Australiju, Kanadu, Finsku, Francusku, Nemačku, Japan, Južnu Koreju, Švedsku, Veliku Britaniju, SAD i Evropsku komisiju, posvećeni su izgradnji robusnih i odgovornih lanaca snabdevanja ključnim mineralima kako bi se podržali ekonomski prosperitet i klimatski ciljevi, navodi se.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta