Na istoku Finske ne bi trebalo više graditi vetroparkove jer vetrenjače ometaju radare na 1.300 kilometara dugoj kopnenoj granici s Rusijom, saopštile su Oružane snage Finske.

Za izgradnju turbina viših od 50 metara ili blizu strateških oblasti potrebno je odobrenje oružanih snaga.

Prema vojsci, razdaljina između vetrenjača i instalacija radara mora biti najmanje 40 kilometara. Vetroparkovi stvaraju zone senke, ometajući refleksije, što otežava regionalni nadzor.

Tokom poslednjih 10 godina, 80% izveštaja vojske o gradnji vetroparkova bili su pozitivni, dok se bezbednosna situacija nije promenila zbog rata u Ukrajini i apliciranja Finske za članstvo u NATO.

Ove godine je većina zahteva za izgradnju vetrenjača odbijena, jer je situacija zakomplikovana kada su u planovima Finske da postane energetski nezavisna i ubrza zelenu tranziciju uzeti u obzir bezbednosni razlozi.

Neravnoteža među regionima će se povećati jer će većina vetrenjača biti postavljena u zapadnom delu zemlje, što znači da će istočni region izgubiti značajne investicije. Istočne zajednice već traže nadokandu da pokriju gubitke.

Prema podacima Finske asocijacije za energiju vetra, Finska iz vetrenjača dobija oko 10% potrošene električne energije, a cilj je da se taj procenat poveća na 27% do 2025.

Do kraja ove godine procenjuje se da će Finska imati oko 1.000 vetroelektrana.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com