Evropa svakog dana u automobilima sagoreva više od 17.000 tona ulja od repice i suncokreta, što je jednako 19 miliona flaša, navodi se u novoj studiji Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E).

"Ovo je doprinelo rastu cena hrane, kao i praznim policama u supermarketima posle ruske invazije na Ukrajinu", saopštila je mreža nevladinih organizacija i pozvala vlade da prioritet daju hrani nad gorivom i prestanu da koriste biogoriva dobijena iz useva.

Iz Ukrajine dolazi 40% svetskog izvoza suncokretovog ulja, a ta zemlja je takođe najveći snabdevač Evrope uljem od repice. Zbog smanjenja izvoza useva iz Ukrajine posle početka rata nastali su problemi u snabdevanju, a cene su do dva i po puta veće nego ranijih godina.

Situaciju dodatno pogoršava upotreba biljnog ulja kao biogoriva. Od ukupne svetske proizvodnje biljnog ulja 18% odlazi na biodizel, a gotovo je sve pogodno za ljudsku ishranu.

U automobile i kamione odlazi 58% ulja od repice i 9% suncokretovog ulja koja se potroše u Evropi.

Značajne količine palminog ulja (50%) i sojinog ulja (32%)  koji se potroše u Evropi takođe se koriste za automobile i kamione.

"Supermarketi su bili primorani na racionalizaciju biljnih ulja, a cene skaču. Istovremeno, sagorevamo hiljade tona suncokretovog ulja i ulja od repice u našim automobilima svakog dana. U vreme oskudice moramo da damo prioritet hrani nad gorivom", izjavio je Majk Marahrens it T&E.

On je dodao da su evropske vlade koristile zakone o "zelenom" gorivu da veštački povećaju potražnju za biogorivima iz useva i da stoga imaju na raspolaganju instrumente da to zaustave.

Marahrens je pozvao kreatore politika da odmah prestanu da podržavaju korišćenje useva za proizvodnju biogoriva i tako pomognu da se izbegne sve veća globalna prehrambena katastrofa.

"Inflacija cena hrane gura milione ljudi širom sveta u siromaštvo. To je pogoršano proteklih nedelja kada su vlade u svetu uvele ograničenja izvoza ključnih prehrambenih useva, uključujući ulja", navodi se u saopštenju.

T&E ocenjuje da će na predstojećem samitu lidera Grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja, od 26. do 28. juna u Nemačkoj, na kojem će se raspravaljti o globalnoj bezbednosti hrane, doći do sporenja nekih evropskih zemalja, koje se zalažu za neku vrstu ograničenja biogoriva, i SAD koje su za povećanje proizvodnje biogoriva.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EC - Audiovisual Service