{prioritet:1}{datum: 26.11.2018}{org: Konfindustrija Srbija}{mesto: Beograd} Udruženje Konfindustrija Srbija u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom životne sredine Srbije, a uz podršku ITA Beograd i CCIS, organizuje prvi Italijansko- srpski forum održive, zelene i cirkularne ekonomije, u ponedeljak, 26. novembra, u 9.00 u Klubu poslanika (Tolstojeva 2).

 

Glavni cilj dvodnevnog  foruma je da se potencijalnim investitorima predstave 22 projekta koje je razvio Italijanski nacionalni savet za istraživanje (CNR) a koje je Vlada Srbije odobrila kao projekte od velikog značaja. U januaru 2015. CNR i Ministarstvo poljoprivrede Srbije su potpisali Protokol o saradnji u cilju pružanja institucionalne podrške za implementaciju inovativnih projekata koji će doprineti bržem razvoju i modernizaciji agroindustrije i sektora životne sredine i energetike u Srbiji.

 

Italija je zemlja koja, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u toj oblasti, može Srbiji da prenese i približi sopstveni "know-how" i na taj način pruži podršku industralizaciji i podigne "market capacity" Srbije, naročito u sektoru biologije, poljoprivrede, prehrambene industrije, zelene hemije i zaštite životne sredine.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Erik Košuta predsednik Udruženja Konfindustrija Srbija

 

  • Karlo Lo Kašo, ambasador Italije

 

  • Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije

 

  • Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Srbije

 

Prvog dana skupa biće održan Forum na kome će biti predstavljeni projekti CNR, kao i podrška finansiranja tih projekata, a drugog dana su planirani B2B susreti gde će kompanije imati priliku da se sretnu sa potencijalnim partnerima, kao i predstavnicima finansijskih institucija koje će moći da finansijski podrže projekte i predložene inovacije.