{prioritet:1}{datum: 19.02.2019}{org: HEAL, CAN, CEE Benkvoč}{mesto: Brisel}Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), Mreža za klimatske akcije (CAN) Evropa i CEE Benkvoč (Bankwatch) organizuju brifing za novinare o najnovijim analizama zdravstvene i ekonomske cene koju Evropa plaća zbog zagađenja vazduha iz elektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu, u utorak, 19. februara, u 9.00 u kancelariji HEAL u Briselu (Blvd Charlemagne 28).

 

Na skupu će biti predstavljeni novi izveštaj tri organizacije "Hronično zagađenje ugljem - Akcija EU na Zapadnom Balkanu poboljšaće zdravlje i ekonomije širom Evrope". Razgovaraće se o rezultatima iz izveštaja i preporukama.

 

Govoriće:

 

  • Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice

 

  • An-Šarlot Burnovil, Generalni direktorat EK za energiju

 

  • Ane Štaufer, direktor za strategiju i kampanje u HEAL

 

  • Vlatka Matkovic Puljic, vodeći autor izveštaja, HEAL

 

Zastarelih 16 elektrana na ugalj u regionu predstavlja opasnost za javno zdravlje jer proizvode ogromno zagađenje vazduha koje utiče na ljude u regionu, EU i šire.

 

Najnovije analize rađene po metodologiji koju koriste Svetska zdravstvena organizacija i Evropska komisija pokazale su da ljudi i zdravstveni sistemi u 28 članica EU nose teret neefikasne proizvodnje energije na ZB. Posebno su pogođene zemlje susedi regiona ZB koje ne uspevaju da ispune standarde EU za kvalitet vazduha.