Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Federalnim ministarstvom Austrije i Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije (IRENA) organizuje dvodnevnu regionalnu konferenciju "Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja", u četvrtak, 5. decembra, u 9.00 u Sava Centru (Milentija Popovića 9).

Konferencija se organizuje u okviru 50. Međunarodnog kongresa i izložbe KGH a cilj skupa je da se predstave najnovija dostignuća u primeni obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Govoriće, pored ostalih:

  • Miloš Banjac, pomoćnik ministra, Ministarstvo rudarstva i energetike

 

  • Pol Vos, direktor udruženja Euroheat & Power, Brisel

 

  • Dejan Stojanović, predsednik UO Udruženja toplana Srbije

 

  • Alojz Poredoš, predsednik Slovenačke energetske asocijacije


Na konferenciji će biti predstavljeni veliki solarno-termalni projekti koji se realizuju u Boru i Pančevu i koji će koristiti solarnu energiju za proizvodnju toplotne energije u sistemima daljinskog grejanja, a govoriće se i o korišćenju biomase i geotermalne energije u sistemima daljinskog grejanja Srbije.

Vodeći stručnjaci iz Srbije, regiona i sveta predstaviće modele strateškog planiranja, perspektive za korišćenje OIE, tehničke izazove u primeni i dostupne izvore finansiranja za realizaciju ovih projekata.

Foto: Lago Laumark- DK