Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizuje objavljivanje javnog poziva za upravljanje bio-otpadom u utorak, 10. marta, u 10.00, na Palilulskoj pijaci (Ilije Garašanina 56).

Cilj "Izazova za upravljanje bio-otpadom" je da pozove gradove, opštine, privatna i javna preduzeća, naučne institucije i organizacije civilnog društva da predlože inovativne projekte i poslovna rešenja za klimatski pametno upravljanje bio-razgradivim otpadom, a pre svega otpadom od hrane i kuhinjskim otpadom, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašta. Klimatski pametna rešenja su ona koja doprinesu smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, u ovom slučaju putem prevencije nastanka i ponovnog korišćenja bio-razgradivog otpada u različite svrhe (npr. proizvodnja komposta, biogasa itd.).

Najbolje predložene ideje i timovi će u septembru 2020. dobiti finansijska sredstva za sufinansiranje sprovođenja svojih projekata.

Na skupu će govoriti:

  • Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji
  • Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)
  • Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine

Javni poziv za inovativna rešenja pokrenuli su UNDP, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).