Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Centrom za evropske politike (CEP) organizuje vebinar "Zelena agenda za Srbiju - Kružna ekonomija znači održiva budućnost" u sredu, 2. decembra, u 11.00.

Kružna ekonomija je jedan od najvažnijih aspekata evropskog Zelenog dogovora koji je Evropska komisija predstavila krajem prošle godine. EU je postavila ambicioznu agendu i ciljeve u ovoj oblasti, kao što su da održivi proizvodi budu norma u EU, da se osnaže potrošači, kao i sektori koji koriste najviše resursa i gde je potencijal za kružnu ekonomiju veliki i da se osigura pravljenje manje otpada, kako bi ovaj tip ekonomije doneo prave koristi građanima, regionima i gradovima, i kako bi EU predvodila globalne napore ka kružnoj ekonomiji.

Kada je reč o upravljanju otpadom i reciklažom, Srbija se nalazi na samom početku ovog procesa, pokazuju izveštaji Evropske komisije.

Panelisti:

  • Antoan Avinjon, Delegacija Evropske unije u Srbiji
  • Stefan Šipka, Istraživač u oblasti politika za zaštitu životne sredine, Centar za evropsku javnu politiku, EPC, Brisel
  • Nenad Radujević, Direktor modnog studija Click

Za razliku od ekstraktivnog industrijskog modela "uzmi-napravi-odbaci" koji dominira industrijskim sistemom, kružna ekonomija nastoji da ponovo definiše rast, usredsređujući se na pozitivne koristi koje očuvanje proizvoda, opreme i infrastrukture i njihove duže upotrebe može doneti društvu. Sav "otpad" je "hrana" u cirkularnoj ekonomiji.

Foto: Pixabay.com