Predstavljanje platforme za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, na dvodnevnom onlajn skupu koji počinje u četvrtak, 10. decembra, u 11.00.

Platforma je zajednički poduhvat Svetske banke, Evropske komisije, Sekretarijata energetske zajednice i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskog koledža (Natolin College) i Vlade Poljske, i namenjena je regionima u Bosni i Hercegovini, Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Cilj inicijative je da se putem razmene znanja, tehničke pomoći i finansiranja pomogne pomenutim regionima u razvoju i primeni sveobuhvatnih politika koje omogućavaju inkluzivne strategije za preusmeravanje na čistije vidove proizvodnje energije.

Na skupu ćw govoriti predstsavnici EBRD, Svetske banke, Evropske komisije, zvaničnici iz sektora energetike  životne sredine iz regiona.

EBRD, kao vodeća institucija u finansiranju projekata obnovljivih izvora energije i zelene ekonomije će pružiti finansiranje za programe u regionu Zapadnog Balkana.

Više o platformi na https://www.ebrd.com/news/2020/ebrd-to-play-key-role-in-new-multipartner-initiative-on-coal-industry-transformation-.html

Foto: Shutterstock.com