Program Ujedinjenih nacija za razvoj organizuje skup "Razgovori o klimatskim promenama – u  susret konferenciji u Glazgovu" u sredu, 22. septembra, u 10.30 u zgradi Ujedinjenih nacija u Srbiji (Bulevar Zorana Đinđića 64a, Beograd).

Na konferenciji će biti predstavljena klimatska ambicija Srbije, kao i planovi i konkretne aktivnosti za njeno dostizanje, kako po pitanju prilagođjavanja na klimatske promene, tako i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Uvodna obraćanja će dati:

  • Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji
  • Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine
  • Šan Maklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji
  • Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji
  • Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)
  • Nikola Bertolini, Šef odeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji

Na konferenciji će se tražiti odgovori na četiri ključna pitanja koja se tiču klimatskih promena: Kako da Srbija postigne ciljeve dekarbonizacije? Da li naše društvo i ekonomija mogu da postanu otporni na klimatske promene? Kako privući investicije u cilju prilagođavanja zemlje na promene klime? Da li je moguće osigurati saradnju svih zainteresovanih strana u dekadi u kojoj je zajednička klimatska akcija neophodna?

Događjaj se organizuje uoči globalnog klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP26 koji će biti održan od 31. oktobra do 12. novembra 2021. u Glazgovu u Velikoj Britaniji, a za koji se veruje da je poslednja prilika da se, zajedničkom globalnom akcijom, klimatske promene stave pod kontrolu.

Foto: Pixabay.com