Asocijacija za jugoistočnu Evropu iz Minhena organizuje onlajn panel diskusiju "Očuvanje biodiverziteta i prirode na Zapadnom Balkanu: Pravne tekovine EU, Strategija za zaštitu biodiverziteta 2030 i Zelena agenda za Zapadni Balkan" u utorak, 30. novembra u 11.00 na platformi Zoom.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju visok stepen biodiverziteta koji je jedinstven u Evropi. Ipak, taj biodiverzitet je ugrožen, zbog projekata izgradnje infrastrukture, proizvodnje energije, korišćenja resursa šuma i voda, intenzivne poljoprivrede, rudarstva ili turističkog razvoja koji su često u suprotnosti sa interesima očuvanja prirode i zaštite biodiverziteta.

U toj situaciji, EU obezbeđuje strategije i alate za poboljšanje situacije.

Učesnici panela:

  • Žijemet Vaše, Centar za tematske ekspertize o povezivanju, životnoj sredini i regionalnom razvoju, Generalni direktorat EK za susedstvo i pregovore o proširenju
  • Radovan Nikčević, Savet za regionalnu saradnju, Sarajevo
  • Goran Sekulić, Svetska fondacija za prirodu, Beograd
  • Pipa Galop, Benkvoč, Zagreb

Zelena agenda za Zapadni Balkan, kao deo Ekonomskog i investicionog plana za region, obezbeđuje značajna sredstva za projekte zaštite prorode. Civilno društvo treba da ima značajnu ulogu u oblikovanju i primeni Zelene agende.

Registracija na linku

Foto: Pixabay.com